Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vysoké školy mierne zlepšili svoju kvalitu

BRATISLAVA - Slovenské vysoké školy za posledný rok mierne zlepšili svoju kvalitu, konštatovali dnes odborníci z Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA).

Či ide o dlhodobý pozitívny trend, sa však podľa nich ukáže až v ďalších rokoch. Pretrvávajúcimi negatívami sú takmer žiadne ohlasy na slovenské vedecké práce v zahraničí a príliš vysoký počet študentov, ktorí pripadá na vysokoškolských učiteľov. Obidva ukazovatele svedčia o zaostávaní Slovenska za zvyškom Európy, dodali členovia agentúry.

ARRA po vlaňajšej premiére hodnotenia kvality verejných vysokých škôl ponúkla aj tento rok rebríčky príbuzných fakúlt. "Porovnávali sme porovnateľné," zdôvodnil rozdelenie rebríčkov člen agentúry a poslanec opozičnej Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie-Demokratickej strany Ferdinand Devínsky.

Najlepšou vysokou školou v humanitných odboroch je podľa agentúry bratislavská Vysoká škola muzických umení pred Trnavskou univerzitou a ďalšou bratislavskou Vysokou školou výtvarných umení. Vlani bola na prvom mieste práve Vysoká škola výtvarných a na treťom mieste Vysoká škola muzických umení.

V prírodných vedách obhájila prvenstvo najväčšia slovenská Univerzita Komenského pred vlani rovnako druhou Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika a na treťom mieste vystriedala tento rok nitrianska Univerzita Konštantína Filozofa bratislavskú Slovenskú technickú univerzitu (STU).

STU však je v súčasnosti podľa rebríčka najlepšou technickou vysokou školou pred Technickou univerzitou v Košiciach a Technickou univerzitou vo Zvolene, ktorá mala najlepšie parametre vlani.

Po hodnotení kvality dlhoročne volajú zástupcovia ministerstva školstva aj dvadsiatich verejných vysokých škôl. Rebríčky agentúry sú však zatiaľ jediné doposiaľ zverejňované komplexné hodnotenia slovenských univerzít a ďalších vysokých škôl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu