Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvrátená štatistika slovenských cien: Tvrdý alkohol zlacnel, pivo a víno zdraželi

Alkohol: Kým pivo a víno zdraželi, tvrdý alkohol zlacnel.
Alkohol: Kým pivo a víno zdraželi, tvrdý alkohol zlacnel. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rekreácie, kultúra, ale aj bývanie a palivá nám od januára opäť o čosi zdraželi. Máme však aj dobré správy, v oblasti potravín, nápojov a tabaku sa konalo mierne zlacnenie. Vypovedajú o tom informácie Štatistického úradu SR.

"Spotrebiteľské ceny sa v marci v porovnaní s februárom v úhrne zvýšili o 0,1 percenta," informuje webstránka Štatistického úradu. Medziročne sa ceny pre domácnosti zvýšili o 1,9 percenta.

V porovnaní s februárom najviac zdraželi odbory rekreácia a kultúra, zhodne o 0,3 percenta. O 0,2 percenta sa zvýšili ceny bývania, vody, elektriny, plynu a palív. Podobne aj vzdelávania, hotelov a reštaurácií.

Naopak, pokles cien oproti februáru sme zaznamenali v potravinách. Zlacnelo v prvom rade ovocie, až o tri a pol percenta. Podobne zlacneli aj iné druhy potravín, od tukov cez cukor a med až po chlieb, obilniny a mäso. Zlacneli aj nealkoholické nápoje. Z ovocia pritom najviac zlacnelo stolové hrozno, podľa štatistiky až o pätnásť percent.

Na zaujímavosť sme narazili v segmente alkoholických nápojov. "Ceny destilátov klesli o 1%, zvýšili sa ceny vína o 0,5% a piva o 0,1%," píše Štatistický úrad.

Zo štatistického výstupu sa dajú vyčítať aj iné zaujímavosti. Napríklad odevy v porovnaní s februárom zdraželi o 0,4 percenta, no obuv zlacnela.

Rástli aj ceny vzdelávania, štatistici píšu najmä o zvýšení poplatkov  za školské družiny a materské školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu