Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Súd oslobodil Majského

Jozef Majský
Jozef Majský

BRATISLAVA - Bratislavský okresný súd dnes oslobodil podnikateľa Jozefa Majského spod obžaloby z poškodzovania veriteľa, ktorým mal byť Fond národného majetku (FNM).

Podľa sudcu to bol naopak práve FNM, ktorý pochybil. Majský, ktorý je vo väzbe v súvislosti s údajným tunelovaním skrachovaných nebankových spoločností BMG a Horizont, na pojednávanie neprišiel. Súhlasil totiž, aby sa konalo bez neho. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, keďže prokurátor sa voči nemu môže odvolať.

Majský podľa obžaloby maril majetkovými prevodmi zo svojej firmy Sipox Holding do spoločnosti Istrokommerz v roku 1998 uspokojenie pohľadávky FNM. Sipox totiž vraj dlhoval fondu peniaze za akcie spoločnosti VAB Bánovce nad Bebravou. Majský síce za akcie okrem prvej splátky neplatil, podľa zmluvy však namiesto toho fondu ponúkol vrátenie akcií. FNM na to ale podľa súdu niekoľko rokov nereagoval, takže už viac nebol veriteľom Sipoxu. Majský teda mohol voľne nakladať s majetkom Sipoxu a beztrestne ho previesť na inú firmu.

"Fondu národného majetku Majský nebol nič dlžný, pretože namiesto peňažného plnenia mu spôsobom tak, ako to bolo dohodnuté v zmluve, vracal akcie," povedal Majského advokát Dušan Ivan novinárom. S rozhodnutím súdu bol spokojný.

Okresný sudca uviedol, že v súvislosti s predajom akcií bánoveckej spoločnosti pochybil práve FNM. "Hlavnú časť viny nesie FNM. Mám pocit, že FNM nekonal v záujme štátu," povedal sudca v odôvodnení rozsudku. Hoci Majský ponúkal akcie spoločnosti VAB Bánovce nad Bebravou fondu naspäť, ten to podľa súdu niekoľko rokov ignoroval. Spoločnosť VAB sa neskôr dostala do konkurzu.

Podľa hovorkyne FNM Tatiany Lesajovej však fond nebol povinný prijať akcie VAB späť. "Fond národného majetku hľadal spôsoby, ako nevziať akcie späť, pretože už boli vytunelované a nemali žiadnu cenu," povedala Lesajová ČTK. Podľa sudcu a obhajoby však z kúpno-predajnej zmluvy povinnosť prijať akcie fondu jasne vyplývala.

Prokurátor sa zatiaľ k rozsudku nevyjadril. O tom, či sa odvolá, sa vraj rozhodne až po jeho písomnom doručení. ČTK len povedal, že je z rozhodnutia sklamaný. Majský v 90. rokoch ovládol niekoľko strojárenských podnikov a údajne mal blízko k niektorým vrcholovým politikov. Podľa inej obžaloby v roku 2002 spolu s inými ľuďmi nezákonne vybral zo skrachovaných nebankových spoločností BMG a Horizont asi 800 miliónov korún, za čo mu hrozí 15 rokov väzenia.

Na pojednávanie, ktoré prebieha pred Špeciálnym súdom, však Majský nechodil. Vysvetloval to údajnými zdravotnými problémami. Súd ho však dal zatknúť a začiatkom decembra ho poslal naspäť do väzby, z ktorej bol naposledy prepustený v lete 2004.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu