Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Slovensko pricestovala vzácna relikvia dona Bosca, zakladateľa saleziánov

Na Slovensko pricestovala vzácna relikvia dona Bosca, zakladateľa saleziánov Zobraziť galériu (4)
Na Slovensko pricestovala vzácna relikvia dona Bosca, zakladateľa saleziánov (Zdroj: TASR)

VYŠNÉ NEMECKÉ/MICHALOVCE- Vzácna relikvia dona Bosca, zakladateľa spoločenstva saleziánov, pricestovala dnes krátko pred 16.30 h na územie Slovenska cez hraničný priechod Vyšné Nemecké. Momentálne je vystavená v kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov v Michalovciach a v nasledujúcich dňoch bude putovať aj po farnostiach v ďalších slovenských mestách.

Urna s relikviou svätého Jana Bosca pricestovala na Slovensko po štyroch rokoch putovania južnou, strednou a severnou Amerikou, ako aj po viacerých krajinách Afriky a Ázie. Po jej privítaní v michalovskom saleziánskom stredisku sa v miestnom kostole momentálne koná svätá omša s účasťou stoviek veriacich. Nasledovať budú spoločné modlitby mladých, vešpery a večerné bdenie pri donovi Boscovi.

Modlitebné stretnutia veriacich pri urne dona Bosca budú pokračovať v Michalovciach aj v piatok 12. apríla. Po záverečnej svätej omši sa relikvia prevezie do Humenného a v nasledujúcich dňoch do ďalších miest. Jej putovanie po Slovensku sa skončí 30. apríla v Bratislave.

Katolícka cirkev nazýva relikviami telesné pozostatky svätých po ich smrti. "V relikviách dona Bosca nevidíme len telesné ostatky, ale vidíme myšlienku Jána Bosca, jeho dielo, ktoré vytvoril, založil pre dobro mládeže. Relikviou je časť pravej ruky dona Bosca. Má to pre nás obrovský význam, tá ruka, ktorá žehnala, ktorá pracovala, ktorá sa dotýkala, ktorá požehnávala, ta prišla k nám. To požehnanie cez tú ruku prichádza k nám v obraznom slova zmysle," uviedol dnes vo Vyšnom Nemeckom Provinciál saleziánov na Slovensku Karol Maník.

Vzácna relikvia dona Bosca putuje po jednotlivých krajinách sveta v špeciálne upravenom automobile pri príležitosti blížiaceho sa 200. výročia narodenia tohto svätca. Konštrukcia urny, kde je uložená relikvia, má spolu s podstavcom dĺžku 250 centimetrov (cm), šírku 100 cm a siaha do výšky 132 cm. Celková váha urny spolu s vozíkom, ktorým sa premiestňuje, je približne 450 kilogramov.

Horná časť urny je presklená. V nej je figurína dona Bosca oblečeného do kňazského rúcha. Spomínaná relikvia sa nachádza vo vnútri figuríny v špeciálne vyhotovenej schránke. Má rozmery 27 x 9 x 16 cm a je zapečatená zinkovými skrutkami. Podstavec predstavuje most vybudovaný na štyroch pilieroch, pričom na vrchnej časti sú vyobrazené tváre mladých ľudí z piatich kontinentov. K relikvii je priložené osvedčenie o pravosti vydané turínskym arcibiskupom a potvrdené Vatikánom.

Don Bosco bol kňaz, ktorý pôsobil na severe Talianska v 19. storočí a venoval sa predovšetkým opustenej mládeži. Prvé stredisko pre mládež založil v roku 1846. Neskôr v roku 1859 založil aj spoločnosť pre výchovu mladých ľudí a prví nadšenci sa nazvali saleziáni podľa jedného zo ženevských biskupov. Dona Bosca vyhlásili za svätého v roku 1934. Na Slovensku dnes pôsobí vyše 20 saleziánskych stredísk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu