Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ladislavovi po operácii narástla obria ruka: Lekári ho povzbudzujú, on si ju chce odrezať!

Ruka Ladislavovi napuchla do obrovských rozmerov
Ruka Ladislavovi napuchla do obrovských rozmerov (Zdroj: TV JOJ)

KOŠICE - Čisté zúfalstvo! Tak by sa dala opísať situácia Ladislava z Košíc, ktorý už niekoľko rokov bezúspešne bojuje s ťažkým ochorením ruky, ktorá mu po úraze znecitlivela. Lekári ho presviedčajú, že ešte existuje šanca na jej záchranu, on je však presvedčený o opaku a zúfalo prosí o amputáciu. Ak odborníci nepristúpia na jeho požiadavku, je dokonca rozhodnutý zbaviť sa nehybnej končatiny sám. Správu priniesla Tv JOJ.

Nech znejú Ladislavove slová akokoľvek bizarne, on si za nimi stojí a odporúčania lekárov sú mu už ľahostajné. "Keď mi odrežú ruku, budem šťastný," hovorí zúfalý Košičan, ktorý je presvedčený o tom, že život bez chorej ruky bude oveľa lepší ako ten súčasný.

Všetko to začalo v roku 2009, keď Ladislav po úraze ruky podstúpil operáciu, po ktorej nastali komplikácie. Končatina mu začala doslova hniť, opúchať až nakoniec znecitlivela. Lekári ho však presviedčajú, že ešte stále existuje šanca na jej záchranu, no on ich optimistickým vyhliadkam už dávno neverí. "Amputáciu možno vykonať až po vyčerpaní všetkých dostupných liečebných metód," vysvetľuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach Ladislava Šustová.

Ladislav už absolvoval desiatky vyšetrení, po ktorých mu lekári tvrdili, že s rukou ešte bude hýbať. Doteraz sa tak však nestalo a jediným možným východiskom, ktoré si Ladislav pripúšťa, je preto amputácia. Vyhlasuje, že na seba berie všetky riziká súvisiace s vážnym zákrokom, no to lekárom nestačí. "Takéto prípady musia byť posudzované veľmi citlivo, pretože by sa mohlo zdravotné zariadenie stať obeťou a napomáhať pri sebapoškodzovaní pacienta," upozorňuje predsedníčka košickej zdravotnej komisie Mária Grüllingová.

Ani odborník na cievne ochorenia amputáciu neodporúča, Ladislav je už však zo svojej bezvýchodiskovej situácie zúfalý a je odhodlaný pristúpiť k razantnému kroku. "Keď mi tú ruku nedajú preč, ja si ju sám odrežem," vyhráža sa. Šustová však zdôrazňuje, že amputácia je poslednou a nenávratnou možnosťou, čo si treba uvedomiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu