Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Majiteľ Markízy sa topí v 500-miliónovej strate: Vo vedení sa chystá zmena!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bermudská mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises Ltd. (CME), ktorá prevádzkuje televízie v šiestich krajinách strednej a východnej Európy vrátane Slovenska a Česka, vykázala za minulý rok stratu vo výške 546,4 miliónov dolárov (cca 422 miliónov eur) a zjavne bolo na čase, aby v nej prišlo k zásadným zmenám. Nielen že by majoritný podiel mala prebrať iná korporácia, ale opraty do rúk by podľa zákulisných informácií mali pripadnúť aj novej šéfke.

Portál motejlek.com informoval o možnom blízkom prevzatí CME americkou mediálnou spoločnosťou Time Warner a aj o tom, že "novou výkonnou riaditeľkou by sa mala stať žena, ktorá má s regiónom podstatné skúsenosti". Stačí si počkať do mája, kedy má Time Warner opciu na nákup ďalších akcií zadlženej CME a zo súčasného 49,9-percentného podielu sa ľahko môže dostať k majorite.

To by sa síce mohlo javiť ako zlá správa najmä pre doterajšieho generálneho prezidenta CME, Rumuna Adriana Sarbu, keby mu podľa Yahoo Finance CME iba pred týždňom nepredĺžila zmluvu do decembra 2016. Okrem toho, že mu zostáva ročný plat vo výške 1,8 milióna dolárov, má právo na bonus vo výške 100% ročného platu a navyše má nárok na odstupné v minimálnej výške 3,6 a maximálnej 5,4 milióna dolárov v závislosti na dobe ukončenia dohody. Prípadne mu môže ponúknuť miesto v jednej zo svojich rumunských operácií s platom 900-tisíc dolárov ročne a zmluvou do 31. decembra 2020. Na to, že je práve Sarbu v očiach mnohých považovaný za človeka zodpovedného za pád CME, to nie sú vôbec zlé podmienky.

Mediálna spoločnosť CME sa vlani dostala do červených čísiel, keď prevádzková strata za rok 2012 predstavovala 488,2 milióna dolárov, v roku 2011 ešte skupina zaznamenala prevádzkový zisk na úrovni 6,8 milióna dolárov. Strata po zdanení sa ku koncu vlaňajška vyšplhala na 546,4 milióna dolárov. "Naše výsledky odrážajú náročné trhové podmienky v roku 2012. Do roku 2013 vstupujeme s vedúcim postavením na všetkých trhoch, s odložením splatnosti dlhov do novembra 2015 a s podporou našich hlavných akcionárov. To sú všetko predpoklady ku zvyšovaniu výnosov. Máme v pláne reštrukturalizovať náš prevádzkový model, znížiť náklady a ďalej zlepšovať dlhovú štruktúru a likviditu," uviedol vo februári na margo výsledkov Sarbu. Sľuby však už mnohým asi nestačia.

Podľa českého skeptika je situácia dokonca taká vážna, že ak Time Warner neprevezme kontrolu nad spoločnosťou, CME hrozí bankrot. Informoval o tom v marci na portáli idnes.cz a dodal, že nahnuté to má aj televízia Nova, ktorá nemusí zvládnuť dlhodobé podfinancovanie programu, čo povedie k jej ďalšiemu oslabeniu na mediálnom trhu.

Okrem Novy v Česku má CME však zastúpenie aj v Bulharsku, Chorvátsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku. V júli 2007 odkúpila 20% v TV Markíza od spoločnosti Media Invest a touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza - Slovakia, ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza. Topky ju síce požiadali o reakciu k nepriaznivému vývoju, ale tá sa k nemu oficiálne vyjadrovať nechce. Podľa kuloárnych informácií, ktoré sa nám podarilo získať od nášho zdroja, je však na tom v rámci finančnej skupiny podstatne lepšie ako susedná Nova. O výplaty sa tak zamestnanci báť nemusia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu