Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

OSN kritizuje Slovensko kvôli Rómom: Týchto päť vecí im kazí život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miroslav Vacula)

BRATISLAVA - Na pretrvávajúce závažné nedostatky pri potláčaní rasizmu a rasovej diskriminácie na Slovensku upozorňuje našu krajinu Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie.

Vo svojich záverečných odporúčaniach slovenskú vládu vyzýva, aby si dôslednejšie plnila svoje medzinárodné záväzky, ktoré jej vyplývajú z Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie. Informovalo o tom päť slovenských mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú tejto problematike.

Veľkú pozornosť venoval podľa mimovládnych organizácii Výbor najmä dvom oblastiam – pokračujúcej faktickej segregácii rómskych detí vo vzdelávaní a porušovaniu práva na primerané bývanie v rómskych osídleniach. OSN si vraj všíma, že na Slovensku vznikajú čisto rómske triedy i celé školy, ako aj to, že veľké množstvo rómskych detí sa učí v špeciálnych školách. Výkonný riaditeľ Európskeho centra pre práva Rómov Dezideriu Gergely hovorí o výskume Rozvojového programu OSN (UNDP), podľa výsledkov ktorého jedno z piatich rómskych detí školského veku navštevuje školu so špeciálnym systémom vzdelávania. To je podľa neho alarmujúce. "V dôsledku toho značná časť žiakov rómskej populácie v budúcnosti nebude schopná nájsť si uplatnenie na trhu práce," pripomína. Výbor vraj vyjadril znepokojenie aj v súvislosti s plánovanou povinnou predškolskou výchovou. Tú spomína rómska reforma z dielne vládneho splnomocnenca Petra Polláka.

Výbor podľa mimovládnych organizácií Slovensku vyčíta aj to, že slabo uplatňuje antidiskriminačnú legislatívu. Tá vraj stále nie je účinným právnym nástrojom ochrany pre diskriminované osoby a v praxi sa na súdoch využíva len sporadicky. OSN upozorňuje Slovensko aj na policajné násilie voči príslušníkom menšín a neúčinné vyšetrovanie týchto prípadov. "Vyšetrovanie násilnej trestnej činnosti príslušníkov polície u nás trpí dlhodobo vážnymi nedostatkami, čo sa týka celkovej kvality a nezávislosti," súhlasí s Výborom Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva. Výbor Slovensku podľa jej slov odporúča zriadiť nezávislý orgán na vyšetrovanie trestnej činnosti príslušníkov polície.

Výbor sa opätovne nevyhol ani téme násilných sterilizácií rómskych žien a naznačil, že slovenská vláda tomuto problému nevenuje dostatočnú pozornosť. V oblasti bývania správa Výboru zase upozorňuje na závažné nedostatky v infraštruktúre rómskych osád, najmä na východnom Slovensku, ako aj na novú prax výstavby múrov, búrania obydlí a nútených vysťahovaní v rôznych obciach. Kriticky sa Výbor podľa organizácií vyjadril aj k rasovo a etnicky motivovaným nenávistným prejavom v médiách a na internete, či vysokej miere negatívnych postojov verejnosti k menšinám, osobitne k Rómom. Ocenil však niektoré pozitívne kroky, ako napríklad prijatie Stratégie pre integráciu Rómov do roku 2020 či nedávne schválenie dočasných vyrovnávacích opatrení v parlamente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu