Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mladí Rómovia sa môžu uchádzať o vysokoškolské štipendium

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rómsky vzdelávací fond dnes, pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, vyhlási novú výzvu pre žiadateľov o vysokoškolské štipendiá. Informuje o tom na svojej webovej stránke. V súčasnosti poskytuje na Slovensku štipendiá 320 rómskym stredoškolákom a 69 vysokoškolákom. Zástupcovia fondu chcú búrať bariéry, ktoré mladým Rómov bránia vo vyššom a integrovanom vzdelaní.

Štipendium môžu získať uchádzači o štúdium bakalárskeho, magisterského a doktorandského stupňa na akreditovaných univerzitách v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Kosove, Macedónsku, Čiernej Hore, Moldavsku, Rumunsku, Rusku, Srbsku, Turecku, na Ukrajine a napokon aj na Slovensku.

Fond od svojho založenia v roku 2005 investoval prostredníctvom grantov do slovenských mladých Rómov viac ako dva milióny eur na 19 projektov. Vyčlenil tiež viac ako 300-tisíc eur na spolufinancovanie fondov EÚ tak, aby podporil mimovládne organizácie a samosprávy v čerpaní týchto fondov.

„S istotou môžeme povedať, že už sme odskúšali a overili dostatočné množstvo opatrení, aby sme boli dnes schopní ponúknuť efektívne kroky k začleneniu Rómov do vzdelávania. Pokračujeme vo vyhodnocovaní dopadov našich projektov stále sofistikovanejšími metódami, no to, čo nám chýba, je politická vôľa pre spoluprácu,“ hovorí Judit Szira, výkonná riaditeľka fondu.

Informácie o štipendiu má Rómsky vzdelávací fond aktualizovať na stránke http://www.romaeducationfund.hu/how-apply-scholarship.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu