Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na horách napadol nový sneh, trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené s občasným slabým snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -13° do -4°C. Fúkal silný severovýchodný vietor do 45 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 5 cm nového snehu.

Sneh z poslednej periódy sneženia je rozložený veľmi nerovnomerne. Na severnej strane Tatier, v dolinách a pod stenami sa môže nachádzať väčšie množstvo ešte nepreviazaného nového snehu. Na zavetrených svahoch sa nachádzajú menej stabilné dosky a vankúše, na hrebeňových partiách sú snehové preveje. Východne orientované svahy sú vyfúkané až na tvrdý podklad.

Ráno bolo vo všetkých pohoriach Slovenska mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, ale na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená.

Sneh je vplyvom severovýchodného vetra previevaný na záveterné svahy so severozápadnou, západnou, juhozápadnou a juhovýchodnou orientáciou. Na takýchto svahoch je možný výskyt lavín hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Lokálne sa môžu vyskytovať nestabilné snehové dosky a vankúše. Lavínovú situáciu je preto potrebné posúdiť s ohľadom na miestne podmienky. Pre očakávané snehové zrážky a silný vietor má lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu