Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lavíny hrozia snežnou päsťou: Výstraha kvôli nestabilnému a mokrému snehu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

POPRAD – Vo všetkých pohoriach Slovenska je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z 5 dielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Na niektorých miestach napadlo podľa neho do 40 cm nového snehu, ktorý silný južný vietor previal na záveterné svahy, kde sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše. „Kritické sú strmé svahy so severnou orientáciou a príčinou uvoľnenia lavín môže byť už malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky. V niektorých prípadoch sa môžu uvoľniť stredne veľké, spontánne lavíny. Obzvlášť nebezpečné môžu byť miesta na hrebeňoch pod veľkými prevejmi. Oteplenie a dážď spôsobil, že sneh je premočený. Najmä v nižších polohách môže dochádzať k samovoľným splazom a lavínam z mokrého snehu,“ upozornil Biskupič.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, v podhorí pršalo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -4 do +3 stupňa Celzia. Prudký vietor južných smerov fúkal iba v najvyšších polohách Tatier rýchlosťou do 61 km/h, v nárazoch okolo 80 km/h. Vo Fatrách fúkal čerstvý južný vietor do 20 km/h, dodal Biskkupič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu