Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Západnú Európu zaskočil návrat zimy: Na Slovensko dorazí kalamita vo štvrtok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jar sa pomaly blíži a teploty uplynulých dní tomu aj nasvedčovali. Zima sa ešte ale úplne nevzdala a tento týždeň vytiahne svoje posledné tromfy. Od štvrtka sa totiž poriadne ochladí a aby toho nebolo málo, bude opäť snežiť, aj na západe.

Prvá polovica týždňa sa ešte ponesie v pomerne teplom duchu. V stredu sa však už počasie začne zhoršovať, pribudne dážď a na horách snehové zrážky.

Štvrtok bude z tohto hľadiska ešte horší. Na mnohých miestach môžeme očakávať výdatný dážď, na severe, severozápade i v Bratislave aj sneženie. Za 24 hodín môže napadnúť až 10 až 30 centimetrov snehu. Fúkať bude veľmi silný severozápadný vietor, pri ktorom hrozí riziko vytvárania snehových jazykov a závejov.

V piatok vietor podľa portálu imeteo.sk ešte viac zosilnie. V nárazoch dosiahne rýchlosť až 70 km/hod. Na mnohých miestach bude výdatne snežiť. Na severozápade sa sa môžu vplyvom nárazového vetra tvoriť snehové záveje. Teplota klesne až k bodu mrazu, vo vyššie položených miestach to bude ešte výrazne menej.

Víkend začne hrať konečne na inú nôtu. V sobotu zrážky ustanú a vykukne aj slniečko. Bude polojasno až polooblačno, napriek tomu stále veľká zima. V noci klesnú teploty až na -15 stupňov. V nedeľu začne oblačnosť pribúdať. Mierne sa oteplí, teplota sa bude pohybovať na úrovni -3 až 3 stupňov.

Začiatkom budúceho týždňa očakávame oblačné počasie, pričom popoludní sa môžu na západe vyskytnúť ojedinelé prehánky. Teplota stúpne na 1 až 7 stupňov.

Západnú Európu zaskočil návrat zimy

Husté sneženie skomplikovalo v utorok dopravu vo viacerých častiach západnej Európy. V Belgicku sa počas rannej špičky pre sneh a námrazu vytvorili obrovské dopravné zápchy, ktoré celkovo dosahovali až 1600 kilometrov. Zrušiť museli viacero železničných spojení vrátane rýchlostných vlakov z Bruselu do Paríža, Nemecka a Holandska. Na juhu Británie sneh za posledných 24 hodín spôsobil vyše 300 dopravných nehôd. Situáciu ešte komplikuje silný vietor.

Snehová búrka postihla v noci na utorok aj sever Francúzska. V 26 okresoch na severe a severozápade krajiny vyhlásili stav pohotovosti po tom, ako v oblasti cez noc napadlo asi 60 centimetrov snehu. Búrku sprevádzal vietor o rýchlosti až 100 kilometrov za hodinu. Pri meste Cherbourg uviazlo v noci na utorok pre množstvo snehu na diaľnici skoro 500 áut. V Normandii a Bretónsku zostalo bez elektriny asi 68 000 ľudí. Nepriaznivé počasie zasiahlo aj Paríž, kde museli zrušiť asi 25 percent letov. Meškajú aj železničné spojenia a trajekty premávajúce z Británie. Meteorologické podmienky by sa mali zlepšiť v stredu.

Západnú Európu zaskočil návrat
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu