Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Bratislave opäť husto sneží: MHD mešká aj 30 minút, doprava je zhustená

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Vodiči v Bratislave sa dnes môžu zdržať dopravnej špičke. Hlavné cesty sú zatiaľ mokré, doprava na nich je zhustená. Informoval o tom hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Medzi obcou Viničné a Sencom došlo okolo 8:00 k dopravnej nehode. Cesta bola uzavretá, momentálne je prejazdný jeden pruh. Husté sneženie v hlavnom meste potrápilo aj nevodičov, MHD môže meškať aj 30 minút.

Podľa portálu zjazdnost.sk sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký. Na cestách v horských oblastiach stredného a východného Slovenska je výskyt kašovitého alebo utlačeného snehu, miestami zľadovateného do 5 cm. Na juhozápade Slovenska sneží a cesty v okolí Bratislavy a Senice sú pokryté vrstvou čerstvého snehu do 1 cm.

V Bratislave opäť husto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký , okrem HP Biela Hora, Herlianske Sedlo, Hriňová, Huty, Dobšiná, Donovaly, Zbojská, Podspády, Ďurďošík, Besník, Homôlka, Grajnár a Súľová, kde je povrch vozoviek pokrytý čerstvým až kašovitým, prípadne utlačeným snehom do 5 cm. Na HP Cukmantel a Veľké Pole sa miestami vyskytuje zľadovatelý sneh do 3cm.

Čelná zrážka pri Senci obmedzila dopravu

Okolo 8:00 došlo medzi Obcou Viničné a Senec k čelnej zrážke dvoch áut. Vodička (27) Fiatu Punto dostal na zasneženej vozovke šmyk a prešla do protismeru, kde sa zrazila s Fordom Focus. Šofér (27) Fordu sa pri nehode nezranil, vodičku previezli so zraneniami do nemocnice.

Ďalšie okolnosti a príčiny nehody vyšetruje polícia. Kvôli zrážke je na tomto úseku obmedzená doprava. "Cesta bola v dôsledku odstraňovania následkov dopravnej nehody neprejazdná. V súčasnosti je prejazdný jeden jazdný pruh," informovala bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrašková a dodala, že po odstránení prekážky bude premávka na komunikácii obnovená.

MHD môže meškať až 30 minút

Hlavné cestné ťahy sú mokré a mestská hromadná doprava (MHD) premáva nepravidelne. Mešká od 5 do 30 minút, informuje Dopravný podnik Bratislava (DPB). "O 04.00 h sme vykonali celomestský posyp. Následne sme reagovali na požiadavku dopravného podniku, ktorý nás požiadal o dodatočný posyp na Kramároch a Rybničnej ulici," opísal situáciu hovorca primátora Ľubomír Andrassy s tým, že v teréne momentálne zasahuje všetkých 53 mechanizmov a na vedľajších cestných ťahoch sa tvorí nová vrstva snehu.

"Situácia na cestách je síce spomalená a zhustená, výrazné zápchy či zdržania však nie sú," dodal hovorca. Dopravný podnik hlási, že pre nezjazdnosť terénu linka číslo 128 neobsluhuje zastávku Na Grbe a Bridlicová.

Sneženie zamestnáva aj cestárov v Prešove

Intenzívne sneženie na severovýchode Slovenska zamestnáva od rána pracovníkov Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK). Centrálny dispečer Tomáš Lažo uviedol, že zatiaľ sú všetky cesty v kraji zjazdné. Na zvýšenie pozornosti a opatrnú jazdu upozorňuje vodičov aj polícia. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru informuje, že v dôsledku nepriaznivého počasia je pred tunelom Branisko, v smere od Popradu na Prešov, znížená rýchlosť na 60 kilometrov za hodinu.

"Na viacerých miestach boli v noci preventívne nasadené posýpače. Od 8. hodiny ráno sneží na celom území kraja a tak treba očakávať, že na cestách pribudne nový sneh. Momentálne máme v teréne zhruba 50 vozidiel a postupne sa pridávajú ďalšie," konštatoval Lažo. Doplnil, že v súvislosti s počasím zatiaľ nemajú hlásenú žiadnu mimoriadnu situáciu na cestách v kraji.

"Podľa predpovedí počasia očakávame v priebehu dňa snehové zrážky na celom území kraja, ku ktorým sa má pridať aj vietor. Na nekrytých úsekoch z tohto dôvodu môže dochádzať k vytváraniu snehových jazykov," upozornil Lažo. Podľa situačnej správy SÚC PSK sú cesty 1. triedy na území kraja zjazdné, prevažne mokré a začína sa na nich vytvárať kašovitá vrstva snehu. Na niektorých úsekoch horských priechodov je miestami utlačená vrstva snehu do jedného centimetra.

Na cestách 2. a 3. triedy je kašovitá vrstva snehu. V okolí Medzilaboriec, Starej Ľubovne a Popradu môže byť na viacerých úsekoch zľadovatená vrstva snehu do dvoch centimetrov. Niektoré cesty 3. triedy vo vyšších oblastiach sú pokryté vrstvou ujazdeného, respektíve zľadovateného snehu v hrúbke od dvoch do piatich centimetrov.

Počasie sa od rána podpísalo aj pod niekoľko dopravných nehôd. Podľa informácií Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove v Ličartovciach, okres Prešov, zišlo osobné auto z vozovky. Podobná nehoda sa stala aj pri Šarišských Michaľanoch, okres Sabinov, a v Humennom hasiči zasahovali pri nehode vozidla, ktoré sa prevrátilo na strechu. Podľa predbežných informácií pri týchto nehodách nedošlo k vážnejším zraneniam osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu