Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bojíte sa jesť potraviny po dátume spotreby: Tu sú rady, ktoré sa vám vyplatia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Váľajú sa vám v komore a v chladničke potraviny po "dátume minimálnej trvanlivosti" alebo s označením "spotrebujte do" a vy netušíte, či ich môžete ešte konzumovať alebo ich máte vyhodiť? V takom prípade vám ponúkame rady, ako tieto dva pojmy od seba odlíšiť a čo presne znamenajú. Môžete tým zabrániť nielen plytvaniu jedlom, ale aj ušetriť nemalý peniaz.

Mnohí z nás zvyknú nakupovať potraviny do zásoby, a tak sa v nejednom prípade stane, že niektoré ujdú našej pozornosti a zostanú odložené oveľa dlhšie, ako by sa patrilo. Okrem toho málokto sleduje dátumy uvedené na každej položke a robí si zoznam, čo treba spotrebovať ako prvé a dokedy, takže sem-tam niečo skončí aj v koši.

Správne porozumenie jednotlivým pojmom na balení potravín nám však môže pomôcť zamedziť takémuto zbytočnému vyhadzovaniu a ťahaniu ďalších eur z našich vreciek. Stačí pritom vedieť rozlíšiť medzi termínmi "dátum minimálnej trvalosti" a "spotrebujte do". Štátna veterinárna a potravinová správa uvádza, ako chápať ich význam a zároveň radí, ako s nimi naložiť.

"Dátum minimálnej trvanlivosti" uvádza dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu.

  • Potravina je ešte stále bezpečná na konzumovanie po uvedenom dni "dátumu minimálnej trvanlivosti" za predpokladu, že sú dodržiavané návody na skladovanie a balenie nie je poškodené, ale mohla by stratiť svoju chuť a textúru.
  • Údaje "dátum minimálnej trvanlivosti" sú uvedené na širokej škále mrazených, sušených (cestoviny, ryža), konzervovaných a iných potravinách (rastlinný olej, čokoláda atď.).
  • Skontrolujte, či je obal neporušený a či potravina vyzerá, vonia a chutí dobre, predtým ako potravinu vyhodíte po uplynutí "dátumu minimálnej trvanlivosti’".
  • Akonáhle je potravina s dátumom "minimálnej trvanlivosti" uvedenej na potravine otvorená, dodržiavajte všetky pokyny ako sú "skonzumujte do troch dní od otvorenia", ak sa to uplatňuje.

 


"Spotrebujte do" uvádza dátum, dokedy je možné potravinu bezpečne konzumovať.

  • Nekonzumujte žiadnu potravinu po uplynutí dátumu "spotrebujte do".
  • Dátumy "spotrebujte do" sú uvedené na potravinách podliehajúcich rýchlej skaze z mikrobiologického hľadiska, ako sú čerstvé ryby, čerstvé mleté mäso, atď.
  • Dodržiavajte pokyny na skladovanie, ako sú "uchovávajte v chladničke" alebo "uchovávajte pri teplote 2-4°C"; pri potravinách označených "spotrebujte do" musia byť vždy uvedené podmienky skladovania; v prípade nedodržania sa potravina rýchlejšie skazí a vy môžete riskovať otravu z potraviny.
  • Zmrazením potraviny doma ihneď po nákupe môžete predĺžiť jej trvanlivosť za dátum “spotrebujte do”, ak je potravina správne zmrazená. Uistite sa však, že dodržiavate všetky pokyny na obale ako "zamrazte do dátumu spotrebujte do", "varte zo zmrazenej potraviny" alebo "pred použitím dôkladne rozmrazte a spotrebujte do 24 hodín".
  • Akonáhle je potravina s dátumom "spotrebujte do" otvorená, dodržiavajte všetky pokyny na skladovanie a používanie, ako sú "skonzumujte do troch dní po otvorení".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu