Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Konské mäso je už aj na Slovensku: V týchto lasagniach!

Hovädzie lasagne s konským mäsom. Česko, Plzeň. Zobraziť galériu (3)
Hovädzie lasagne s konským mäsom. Česko, Plzeň. (Zdroj: SZPI)

BRATISLAVA - Ako sa zdá, škandál s konským mäsom sa nevyhne ani našej krajine. Ešte včera to vyzeralo, že jeho primiešavanie do výrobkov z hovädziny síce postihlo susedné Česko, ale nás "zázračne" obišlo. Pravda je však niekde úplne inde.

Distribučná spoločnosť Bidvest najprv vyhlásila, že lasagne od firmy Nowaco s nepriaznivým podielom koniny sa na Slovensko nedostali. "Zostali u výrobcu v Luxembursku. V súčasnej dobe sa šarže vyšetrujú v akreditovanom laboratóriu, či obsahujú stopy konského mäsa, alebo nie. Tovar je blokovaný i pre ďalší predaj zákazníkom do doby, kým nebudú známe výsledky rozborov," uviedla spoločnosť.

Portál denníka SME však večer informoval, že dodávka dorazila aj na náš trh. Ide o výrobky rovnakej šarže bolonských lasagní, v ktorých našli kontrolóri v českom Tescu konskú DNA. Obchodný riaditeľ firmy Bidvest Slovensko Petr Kadáš povedal, že v sklade majú asi 300 kusov týchto bolonských cestovín a ďalších 2200 kusov sa už predalo. Odberateľmi nemali byť veľké obchodné reťazce, skôr malé sídliskové potraviny.

Bidvest tvrdí, že produkty odoberá od luxemburskej firmy Comigel. Tú mal podviesť jej dodávateľ z Francúzska, firma Spanghero, ktorá sa začala spomínať hneď v začiatkoch kauzy. Podľa firmy Bidvest stopli predaj podozrivých lasagní ešte predtým, ako českí kontrolóri našli problém.

Hovädzie lasagne s konským
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SZPI)

Hovädzie lasagne s konským
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SZPI)

Škandál s konským mäsom, ktorý sa dotýka stále väčšieho počtu krajín EÚ, prepukol v polovici januára v Británii a Írsku, keď potravinová inšpekcia objavila konskú DNA v mrazených hovädzích hamburgeroch. Viaceré veľké spoločnosti ako Tesco alebo Burger King v reakcii prestali odoberať mäso od írskych dodávateľov. Spoločnosť Tesco potvrdila, že identifikovala viac ako 60 percent konského mäsa aj v mrazených špagetách s mäsovou omáčkou vlastnej značky, ktoré z predaja stiahla. Tento týždeň stiahla z talianskych a španielskych pultov svoje cestoviny aj najväčšia potravinárska firma na svete Nestlé.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu