Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nezodpovední vodiči podľa polície spravia denne vyše 100 priestupkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako sto priestupkov denne zistili policajti počas minulotýždňovej európskej dopravnej akcie TISPOL. Policajti zistili 726 porušení predpisov nákladnými vozidlami a 135 porušení predpisov autobusmi, výsledky zverejnila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Práve na tieto skupiny vodičov sa zamerali a skontrolovali viac ako sedemtisíc nákladných vozidiel a viac ako tritisíc autobusov zo Slovenska i zahraničia. "Napriek tomu, že polícia informovala o dopravnej akcii vopred, vodiči sú, zdá sa, stále nepoučiteľní," poznamenala Baloghová a dodala, že "napriek množstvu priestupkov si však vodiči zaslúžia aj pochvalu, ani jeden zo skontrolovaných vodičov nebol pod vplyvom alkoholu".

Pravidlá o rýchlosti jazdy porušilo 210 slovenských vodičov a 54 zahraničných vodičov nákladných vozidiel. Použitie bezpečnostných pásov ignorovalo 20 vodičov. Tachograf nemalo v poriadku 12 vodičov, 30 nedodržalo čas jazdy, odpočinku a prestávok a traja vodiči si trúfli na nezákonné manipulovanie s prístrojmi, kotúčmi a kartami vodiča. Viac ako 50 vodičov nemalo v poriadku potrebné doklady od vozidla alebo vodiča a až 120 vodičov vyrazilo na cesty s vozidlom v zlom technickom stave, čím podľa Baloghovej ohrozili nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Takmer 100 vodičov nedodržalo najväčšie prípustné celkové hmotnosti. V 23 prípadoch museli policajti zakázať ďalšiu jazdu.

V prípade vodičov autobusov bolo najčastejším porušením predpisov prekročenie povolených rýchlostí, čo platilo v prípade 66 slovenských vodičov a 20 zahraničných. Piati vodiči porušili pravidlá o používaní bezpečnostných systémov, jeden nedodržal predpísaný čas jazdy a odpočinku a 11 mali vozidlo v zlom technickom stave.

Akcia bola vo všetkých členských krajinách, ktorých dopravné polície sú združené v medzinárodnej stavovskej organizácii TISPOL. "Opodstatnenosť takýchto akcií potvrdzujú aj minulotýždňové výsledky, preto bude policajný zbor realizovať podobné akcie aj v budúcnosti," upozornila hovorkyňa. Ďalšiu zamerajú na bezpečnostné pásy a detské sedačky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu