Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Protikorupčné linky neutíchajú: V roku 2012 stovky podnetov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Stovky podnetov obdržali od svojho spustenia protikorupčne linky ústredných štátnych orgánov a ministerstiev. Len na Úrad vlády SR sa ľudia v minulom roku obrátili 310-krát, pričom 25 podaní bolo postúpených na sekciu boja proti korupcii a ďalších desať na policajný úrad boja proti korupcii.

"Ide o proaktívny nástroj bezprostrednej komunikácie s občanmi a vláda SR má boj proti korupcii ako jednu zo svojich priorít," sprostredkoval tlačový odbor postoj premiéra Roberta Fica (Smer-SD) k protikorupčnej linke.

Na linku EDUKO rezortu školstva prišlo doposiaľ zhruba 150 podnetov. V prevažnej miere išlo o podania týkajúce sa činnosti starostov obcí pri financovaní základných škôl, vymenovaní riaditeľov základných škôl a pracovnoprávnych problémov zamestnancov týchto škôl. "Minimálne množstvo podaní sa týkalo použitia finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu určených na údržbu, respektíve prevádzku základných škôl a konania pedagógov verejných a súkromných vysokých škôl," priblížil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Envirošpión ministerstva životného prostredia prijal od zriadenia v roku 2012 vyše 160 podnetov. Ľudia najčastejšie upozorňovali na nezákonné ukladanie odpadu, či nezákonný výrub stromov. Podania však poukazovali napríklad aj na pochybný postup niektorých orgánov štátnej správy starostlivosti o životné prostredie. "Z doposiaľ prešetrovaných podnetov zaslaných na linku Envirošpión sa korupčné správanie nepotvrdilo," povedal hovorca ministerstva Maroš Stano.

Ministerstvo obrany, ktoré si antikorupčnú linku zriadilo ako prvé, odhaduje, že denne na ňu príde asi desať podnetov. Tie sa najčastejšie týkajú správania veliteľov, psychologickej šikany na pracovisku, či porušovania zákona vo veci skončenia pracovného pomeru. Podnety na protikorupčnú linku rieši priamo sekcia kontroly inšpekcie ministerstva obrany, ktorá následne rozhodne, či ich posunie orgánom činným v trestnom konaní.

Do skupiny ministerstiev s protikorupčnou linkou sa v tomto roku zaradilo aj ministerstvo spravodlivosti. Za prvý mesiac jej fungovania zaznamenala 11 podnetov. "Doručené podnety zatiaľ neobsahovali overiteľné informácie, ktoré by mohli viesť k dôvodnému podozreniu z korupčného správania sudcov a zamestnancov rezortu justície," uviedla hovorkyňa ministerstva Jana Zlatohlávková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu