Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Je Berlusconiho kontroverzia nákazlivá? Jeho chránenec mieri do väzenia

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

BARI – Bývalého talianskeho ministra pre regionálne záležitosti Raffaeleho Fitta, ktorý je jedným z popredných kandidátov konzervatívnej strany Silvia Berlusconiho Ľud Slobody (PdL) v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, odsúdil dnes súd v meste Bari na štyri roky väzenia za korupciu a ďalšie zločiny.

Fitto (43), minister v Berlusconiho vláde v rokoch 2008-11, sa bude môcť aj napriek odsudzujúcemu rozsudku uchádzať o hlasy voličov vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 24.-25. februára. Rozsudok totiž ešte nie je právoplatný a dá sa voči nemu odvolať.

Súd v Bari konštatoval, že dar vo výške 500.000 eur, ktorý Fitto získal na svoju predvolebnú kampaň v roku 2005 od blízkeho podnikateľa Giampaola Angelucciho, bol úplatkom z verejnej zákazky. Podnikateľ mal zákazku získať v čase, keď bol Fitto guvernérom Apúlie v rokoch 2000-05. Angelucciho odsúdili už dávnejšie na tri a pol roka väzenia.

Bývalý minister, ktorý je poslancom PdL od roku 2006, nebude môcť podľa rozhodnutia súdu v Bari vykonávať verejnú funkciu najmenej päť rokov. V čase, keď bol Fitto guvernérom, uznal ho súd vinným zo zneužívania právomocí pri financovaní katolíckej cirkvi. Úrady ho vyšetrujú aj za jeden ďalší zmanipulovaný tender v prospech spriazneného podnikateľa.

Súd nariadil prokuratúre, aby vyšetrila okolnosti, za ktorých letisko v Apúlii vlastnené miestnou samosprávou, platilo za reklamu miestnej televízii, vlastnenej podnikateľom Paolom Pagliarom. Ten následne finančne podporoval volebnú kampaň Raffaela Fitta.

Expremiér Silvio Berlusconi v reakcii na odsúdenie spolustraníka podľa AP konštatoval, že "veľká ruka súdnictva zasahuje do volebnej kampane". uviedol to aj v súvislosti s iným súdnym procesom, v ktorom za korupciu v utorok odsúdili odchádzajúceho guvernéra Lombardska Roberta Formigoniho z PdL.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu