Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež pred piatimi rokmi rozdelil slovenské diecézy

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislavská arcidiecéza si dnes pripomína piate výročie svojho vzniku. Ďakovnú svätú omšu slávil pri tejto príležitosti v Katedrále sv. Martina v Bratislave bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

V homílii poďakoval všetkým kňazom, rehoľníkom a veriacim za podporu. "Ďakujem Bohu za každého z vás, že tvoríte telo Bratislavskej arcidiecézy a všetkým nám prajem, aby sme hľadeli na našu hlavu - na Krista, na Boha a s pohľadom na Boha hľadeli aj na všetky ostatné skutočnosti," dodal metropolita Zvolenský.

Pápež Benedikt XVI. zriadil 14. februára 2008 arcidiecézu v Bratislave, ktorá sa stala metropolitnou, a zároveň za arcibiskupa metropolitu menoval vtedajšieho pomocného biskupa Bratislavsko-trnavskej diecézy Stanislava Zvolenského. Pápež zároveň zriadil diecézu v Žiline a na jej čelo menoval vtedajšieho pomocného biskupa v Banskej Bystrici Tomáša Galisa. Pápež ponechal Trnave titul arcidiecézy. Svätý otec podriadil Bratislavskej arcidiecéze arcidiecézu trnavskú a diecézy nitriansku, banskobystrickú a žilinskú.

Rozdelenie diecéz sa pripravovalo od roku 2002. Pri zvažovaní alternatív bol prvoradý pastoračný rozmer. S návrhom museli súhlasiť všetci slovenskí diecézni biskupi. Následne sa ich návrhom zaoberala Kongregácia pre biskupov vo Vatikáne. Do Bratislavskej diecézy boli začlenené okrem hlavného mesta aj mestá Šamorín, Senec, Pezinok, Malacky, Šaštín, Senica a Skalica. Žilinská diecéza vznikla odčlenením deviatich dekanátov nitrianskej diecézy. Nitre bolo pričlenených deväť dekanátov od Trnavy. Banskobystrická diecéza sa rozšírila na juh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu