Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lekári majú pomôcť odhaliť domáce násilie: Povinné prehliadky pre deti!

BRATISLAVA - EÚ a mnohé mimovládne organizácie dlhodobo kritizujú Slovensko, že štát nemá potrebné informácie o týraní a zneužívaní detí a mládeže. Prevencii týrania najmenších by mohlo pomôcť zavedenie povinných zdravotných prehliadok u lekára.

Začiatkom februára nahlásila polícii detská nemocnica s poliklinikou, že prijali a hospitalizovali dieťa s rôznymi zraneniami. Podozrenie z týrania začala polícia okamžite preverovať a vzápätí zadržala podozrivého, ktorý už čelí obvineniu zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Podľa predbežných zistení polície 21-ročný Lukáš D. napádal dieťa z rodiny, čím mu spôsobil viaceré poranenia na rôznych častiach tela. Navyše, dieťa žilo v nevyhovujúcich hygienických podmienkach. Potvrdila to policajná prehliadka bytu aj sociálni pracovníci, s ktorými polícia od začiatku vyšetrovania spolupracuje. Lukášovi D. z Bratislavy hrozí väzenie na tri až osem rokov.

V tomto, ale aj ďalších medializovaných prípadoch sa polícia dozvedá o týraní mladistvých príliš neskoro.
V súčasnosti totiž musia ísť deti na preventívnu prehliadku a očkovanie, keď dovŕšia tri roky a potom keď nastupujú do základnej školy. V tomto časovom vákuu vzniká priestor, kedy sa z dozoru úradov sociálnej kurately, ale aj z dohľadu lekárov môžu stratiť deti, ktoré sú týrané alebo zneužívané. Tak tomu bolo aj v prípade Lucie z Bratislavy, ktorú v piatich rokoch na smrť utýral otčim a tri roky o nej nikto nevedel i napriek tomu, že mala nastúpiť na povinnú školskú dochádzku.

Poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS) chcela zaviesť povinnú zdravotnú preventívnu prehliadku dieťaťa aj v jeho piatom roku života. Zároveň ňou chcela podmieniť vyplácanie prídavku na dieťa. Táto jednoduchá zákonná úprava nakoniec parlamentom neprešla.

Na základe prípadov, ktoré sa ešte v roku 2012 zapísali do povedomia verejnosti, keď bola na smrť utýraná päťročná Lucka a dvanásťročná Viktorka, opäť dostáva na stôl rezortu práce a ministerstva zdravotníctva. Lekári  by po novom mali oznamovať tých rodičov, ktorí sa na povinnú lekársku prehliadku s dieťaťom jednoducho nedostavia. Prax je taká, že ak rodič s dieťaťom prehliadku neabsolvuje, lekári ho vyzvú znova. Povinnosť  je  ťažko vymožiteľná, lekári tvrdia, že je problém dostať ľudí aj na povinné základné očkovanie, predovšetkým ak pochádzajú z rómskej komunity. Navyše lekár nemusí  vždy odhaliť týranie ak dieťa nemá zjavné známky fyzického útoku. Stačí, že dieťa bude obeťou až po povinnej prehliadke a políciu, alebo sociálnych pracovníkov už lekár neupozorní.

Pomôcť  pri získavaní chúlostivých informácii má aj prvý štátny prieskum o násilí páchanom na deťoch. Anonymné dotazníky budú určené pre žiakov druhého stupňa základných škôl. Pracovná skupina ešte nemá vybraté, ktorými formami  domáceho násilia sa bude zaoberať. Črtá sa viac alternatív podoby dotazníka, napríklad aj štandardizovaná metodológia pre možné neskoršie porovnanie výsledkov. Mimovládky sa priamo na prieskume zúčastňovať nebudú, ich úlohou bude pripomienkovať výslednú formu dotazníkov, ktorá by mohla byť hotová v priebehu februára. Školy vyberie štatistik, zatiaľ nevedno podľa akého kľúča.

Zo strany štátu sa od vzniku Slovenska žiaden takýto výskum neuskutočnil. Posledného sa v roku 1999 ujalo občianske združenie SLONAD, ktoré však pracovalo iba s údajmi o deťoch vo veku 15 až 16 rokov. Výsledkom celoplošného prieskumu bolo, že 12,3 percenta z 5 230 respondentov priznalo aspoň jednu z foriem pohlavného zneužívania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu