Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americký doktor Mengele dostal doživotie: Novorodencom prestrihával chrbticu

Kermit Gosnell
Kermit Gosnell

FILADELFIA - Súd v americkej Filadelfii poslal na doživotie za mreže lekára, ktorý vykonával ilegálne potraty. Súd v utorok uznal doktora Kermita Gosnella vinným z vraždy prvého stupňa. Sedemdesiatdvaročný lekár, ktorému hrozil trest smrti, sa podľa agentúry AP vopred vzdal práva na odvolanie.

Prípad sa stal ústredným bodom celonárodnej americkej diskusie o legálnosti a etike interrupcií. Gosnell podľa súdu vykonával potraty dlho po 24. týždni tehotenstva, čo je v štáte Pensylvánia najvyššia zákonom stanovená lehota. Preukázateľne spôsobil smrť najmenej dvoch živo narodených detí, za čo dostal dva tresty doživotia. Trestu smrti sa vyhol výmenou za to, že sa vzdá práva na odvolanie a možnosti požiadať o podmienečné prepustenie.

Lekár podľa svojho právnika verdikt prijal, v procese mu vraj išlo hlavne o to, aby svoj prípad dostal do médií. "Teraz akceptuje to, čo sa stane. Je to inteligentný človek," povedal obhajca Jack McMahon.

Políciu priviedlo v roku 2011 na stopu ilegálnych praktík Gosnellovho ústavu podozrenie, že obchoduje so zakázanými látkami dostupnými len na lekársky predpis. Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) potom pri prehliadke jeho kliniky objavili 47 embryí uskladnených v mrazničkách a ďalší dôkazný materiál.

Na súde proti Gosnellovi svedčili niektorí zamestnanci kliniky, podľa ktorých nezákonné potraty robil bežne. So svojimi asistentmi podľa svedkov usmrcoval žijúce deti tak, že im "prestihával" chrbticu. Podľa expertov bola jedna Gosnellova neplnoletá klientka takmer v 30. týždni tehotenstva a lekár vtedy údajne žartoval, že dieťa je tak veľké, že by mohlo "ísť na autobus".

Gosnell v miestnych médiách ešte pred svojím zatknutím tvrdil, že sa snažil interrupciami pomáhať ženám z miestnej komunity prisťahovalcov.

Prokuratúra pôvodne trvala na treste smrti, vzhľadom ku Gosnellovmu veku však bolo nepravdepodobné, že by bol po prípadných odvolaniach popravený.

Pensylvánske úrady čelili tvrdej kritike za to, že dlhé roky nevykonali pravidelné kontroly na svojich potratových klinikách. Kvôli tomu lekár mohol svoju ilegálnu činnosť vykonávať. Ešte pred ukončením procesu preto prišli o miesta dvaja poprední zdravotnícki úradníci, štát tiež sprísnil podmienky prevádzky potratových kliník.

Dnes si má lekár vypočuť ďalšie rozsudky v prípade smrti tretieho dieťaťa a úmrtia jeho pacientky (41) - imigrantky z Bhutánu, ktorú údajne predávkoval sedatívami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu