Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dóm sv. Alžbety je opäť zahalený v tme, mesto ho chce opäť rozsvietiť

Dóm sv. Alžbety je opäť zahalený v tme, mesto ho chce opäť rozsvietiť Zobraziť galériu (3)
Dóm sv. Alžbety je opäť zahalený v tme, mesto ho chce opäť rozsvietiť (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Jedna z najkrajších akcií v rámci otváracieho ceremoniálu EHMK – rozsvietenie Dómu sv. Alžbety, trvala len 2 dni! Tí, ktorí to počas otváracieho víkendu nestihli, majú smolu. Katedrála je opäť zahalená v tme!

„Je to škoda. Takto vysvietený mal byť Dóm dlhšie. Ak už nie celý rok, tak aspoň počas víkendov,“ ozývajú sa návštevníci mesta, ale i samotní Košičania. Samotné vedenia mesta s tým súhlasí a tak hľadajú možnosti, ako opäť rozsvietiť kostol. „Osvetlenie Dómu riešime, hľadáme spôsob, ako ho vyfinancujeme. Veríme, že sa nám podarí nájsť sponzorov na rekonštrukciu a osvetlenie tak, aby dominanta Košíc svietila už v krátkom čase,“ povedala nám hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová.

Dóm sv. Alžbety je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Dóm však už svietil i pred niekoľkými rokmi, i keď nie tak pompézne ako počas ceremoniálu. Dôvodom, prečo bolo osvetlenie vypnute pred niekoľkými rokmi, bolo šetrenie, technické problémy, ale aj rekonštrukcia, ktorá tu prebiehala,“ dodáva M. U. Viktorinová. Celkové náklady na rekonštrukciu osvetlenia sú vo výške 84 tisíc eur. Okolo Dómu je vyše 30 vstavaných pozemných reflektorov a ďalšie sú na streche. Náklady na ich prevádzku predstavovali v minulosti približne 600 eur mesačne.

Financie chce mesto hľadať aj súdnou cestou. Mesto totiž podalo trestné oznámenie poslanca mestskej časti Rastislava Trnku, ktorý tvrdí, že: „Počet spoplatnených plôch na parkovanie sa zvýši o 144% - z 3314 na 8076. Pri úsilí o maximálnu kontrolu dodržiavania platieb odhadujem tržby ročne na 6,8 milióna eur. Podľa našich prepočtov, vedenie mesta na čele s primátorom Richardom Rašim týmto umožní obrovské tržby súkromnej spoločnosti na úkor vlastných príjmov a výdavkov svojich občanov."
 

Dóm sv. Alžbety je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Mesto tvrdí, že ak by bola pravda, čo tvrdí SDKÚ, že na parkovaní v Košiciach sa dá tak dobre zarobiť, prečo bývalé vedenie rozhodlo o úvere na parkovací dom? Prečo poslanci SDKÚ v mestskom zastupiteľstve hlasovali za prenájom parkovacích miest spoločnosti EEI? A prečo ešte za svojho pôsobenia vo vedení mesta pripravili celý proces súťaže na parkovacie miesta a považovali to za jediné možné riešenie ?“ píše sa v oficiálnom stanovisku mesta. „Všetky vysúdené finančné prostriedky za ohováranie venujeme na vyriešenie osvetlenia Dómu svätej Alžbety, “ dodal primátor R. Raši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu