Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na horách pozor, trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JASNÁ – Vo všetkých slovenských pohoriach trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Milan Lizuch.

Príčinou uvoľnenia lavín sa môže stať už malé dodatočné zaťaženie iba slabo spevnenej snehovej pokrývky mnohých strmých svahov so sklonom nad 30 stupňov. Menšie lavíny sa môžu uvoľniť aj samovoľne. Základnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom teréne je znalosť posúdenia situácie v danej lokalite.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, v Tatrách slabo snežilo. Pri miernom ochladení sa teplota vzduchu pohybovala od -12 do 0 stupňov Celzia. Fúkal silný až búrlivý vietor severných a západných smerov rýchlosťou do 75 km/h, v Tatrách v nárazoch až do 100 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo iba minimum snehu.

Lavínové nebezpečenstvo lokálne stupňuje aj veľmi nerovnomerné rozmiestnenie snehovej pokrývky. Hrebene sú niekde vyfúkané až na tvrdý ľadový podklad, inde sú naviate zradné snehové preveje. V strmých žľaboch a rôznych ďalších terénnych nerovnostiach sa môžu nachádzať nestabilné snehové dosky a vankúše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu