Sobota30. marec 2024, meniny má Vieroslava, zajtra Benjamín

Na horách pozor: Pri oteplení lavínové nebezpečenstvo stúpa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách takmer všade jasno, len miestami polojasno. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -8° C do +2° C. Na hrebeňoch fúkal čerstvý až silný vietor východných a severných smerov s rýchlosťou do 50 km/hod.

Za posledných 24 hodín pripadlo už len v najvyšších polohách Tatier od poprašku do niekoľko centimetrov nového snehu. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v najvyšších polohách 30 až 60 cm snehu Sneh bol vplyvom silného vetra z predchádzajúcich dní previevaný na svahy so severnou orientáciou.

Na niektorých miestach môže byť nový sneh nafúkaný do nestabilných mäkkých dosiek a vankúšov. Hrebene sú miestami vyfúkané na tvrdý podklad, miestami až ľad. Snehová pokrývka postupne sadá a z rána je premrznutá a nosná, v priebehu dňa pri oteplení bude vlhnúť a v nižších a stredných polohách bude až mokrá.

Vo všetkých pohoriach na Slovensku je z rána mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V priebehu dňa pri oteplení lavínové nebezpečenstvo stúpne na zvýšené, t.j. 3. stupeň, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je z rána okrem ojedinelých svahov dobre spevnená.

Pri oteplení na mnohých strmých, hlavne slnkom osvietených a trávnatých svahoch stabilita pokrývky klesne. Uvoľnenie lavín bude možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V niektorých prípadoch bude možný výskyt malých a stredne veľkých spontánnych lavín. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Lavínové nebezpečenstvo pri predpokladanom ochladení má klesajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu