Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rómovia začnú v sobotu zbierať podpisy, chcú sa mať lepšie

František Tanko
František Tanko (Zdroj: SITA)

VRANOV NAD TOPĽOU - Rómovia začínajú zbierať podpisy pod petíciu s najhlavnejšími požiadavkami, ktoré ich majú vytiahnuť z nepriaznivej životnej situácie. Potvrdil to predseda Strany rómskej únie (SRÚ) na Slovensku František Tanko. SRÚ dnes zasadala vo Vranove nad Topľou. Podpisy začnú členovia strany zbierať v sobotu 26. januára v Humennom.

Pri zbieraní podpisov majú pomáhať aj aktivisti a dobrovoľníci, tvrdí Tanko. Postupne chcú prejsť Vranovom nad Topľou, Michalovcami, z východného Slovenska sa plánujú presunúť až do Bratislavy. O podporu žiadajú nielen príslušníkov rómskej menšiny, obracajú sa na všetkých občanov Slovenska, ktorým nie je ľahostajný ich osud. SRÚ hľadá podľa vyhlásenia aj podporu pre komplexnú stratégiu riešenia hospodárskeho, sociálneho, vzdelanostného, kultúrneho a morálneho rozvoja občanov rómskej národnostnej menšiny na Slovensku. Petícia má slovenskými mestami obiehať tak dlho, ako to bude potrebné, dodal na záver Tanko.

Členovia strany dnes okrem iného vyhlásili, že viac ako 22 rokov nebol nikto z politických a vládnucich predstaviteľov braný na zodpovednosť za stav Rómov na Slovensku aj napriek tomu, že viditeľne porušovali Ústavu SR. "Táto problematika sa po vstupe do EÚ zmenila len na čerpanie viac ako dvesto miliónov z eurofondov - práve na cieľovú skupinu - Rómov z osád bez zjavného výsledku," tvrdia Rómovia. Občanom SR sa ale mylne začal vnucovať názor, že tieto peniaze sú z ich práce a daní, upozorňujú ďalej. Rómovia tvrdia, že chcú trvalé zamestnanie a riadne pracovné zmluvy, aby sa úspešne vyriešili všetky problémy tejto národnostnej menšiny. Rómovia kritizujú aj printové a elektronické médiá a vyzývajú ich, aby sa zdržali systematického a tendenčného vykresľovania Rómov ako ľudskej spodiny, čím priamo i nepriamo podporujú napätie v spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu