Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pollák: Rómska reforma neohrozí existenciu špeciálnych škôl

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pripravovaná rómska reforma nebude znamenať všeobecné zrušenie všetkých špeciálnych základných škôl (ZŠ). Protesty a obavy Základnej špeciálnej školy v Krompachoch zo zrušenia sú preto podľa vládneho splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO) neopodstatnené a prehnané.

O proteste školy informoval na webe týždenník Novoveský Korzár. Predstaviteľom školy sa nepozdávajú tvrdenia, ktoré naznačujú, že špeciálne ZŠ vytvárajú poberateľov sociálnych dávok. Obávajú sa preto, že by avizovaná reforma mohla znamenať likvidáciu špeciálneho školstva.

"Naším zámerom je predchádzať zaraďovaniu detí s ľahkým mentálnym postihnutím - takzvaný variant A – do špeciálnych škôl," vysvetlil pripravovanú zmenu Pollák. Motiváciou pre zmenu podľa neho bola aj skutočnosť, že niektoré deti sa dostávajú do špeciálnych škôl na základe nesprávnej diagnózy. Následne im vznikajú prekážky pri snahe pokračovať vo vzdelávaní na vyšších stupňoch, čo ovplyvňuje aj ich možnosti uplatnenia sa na trhu práce.

"Zaraďovanie detí s ľahkým mentálnym postihnutím chceme zastaviť z racionálnych a ekonomických dôvodov. Vzdelávanie dieťaťa v špeciálnej škole je dvakrát drahšie v porovnaní s nákladmi na dieťa v bežnej základnej škole. Som presvedčený o tom, že súčasné špeciálne školy vyrábajú profesionálnych poberateľov sociálnych dávok, respektíve ľudí, ktorí budú doživotne čakať na pomoc od štátu. Toto si Slovensko nemôže dovoliť financovať," doplnil tiež Pollák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu