Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Chrípka zatvára školy po celom Slovensku: Deti po štrajku učiteľov opäť doma!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Obdobie chrípky je v plnom prúde, počet chorých stúpa. Odborníci oproti minulému roku dokonca po vianočných prázdninách zaznamenali prudší nárast výskytu ochorení. Po voľne spôsobenom štrajkujúcimi učiteľmi tak niektoré deti opäť zostávajú doma.

Počas uplynulého týždňa nahlásili lekári ako chrípku a jej podobné ochorenia 12.551 ochorení, čo predstavuje 15,2 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení (ARO). V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo k vzostupu chorobnosti o 49,7 percenta.

V Bratislavskom kraji za ostatné dva týždne zavreli už tri základné školy a jednu materskú. „V súčasnosti sa rieši situácia v ďalších 5 školách,“  informovala nás hovorkyňa Regionálneho úradu zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová.

Rozhodnutie o zákaze vyučovania pre veľký počet chorých detí na chrípku vydal regionálny hygienik od štvrtka na základných školách Pri Kríži 11 v Bratislave a v Plaveckom Podhradí, pričom zákaz platí do konca týždňa.

„K riešeniu nepriaznivej situácie v školskom zariadení (zákaz resp. prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu) sa pristupuje, ak chorobnosť na chrípku a ARO presiahne 20 % a viac a po zhodnotení hygienickej situácie v danom zariadení,“ vysvetlila Nosálová.

 

Školy zatvárajú aj ostatné kraje

Až 71,1-percentný nárast chrípkových ochorení a 45,6-percentný nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia zaznamenali zdravotníci v tomto kalendárnom týždni v Trnavskom kraji. Spolu je chorých 11.656 ľudí, z nich 2389 na chrípku. Najvyššia chorobnosť je v okrese Skalica, najčastejšie ochoreniam podľahli deti do 14 rokov. V tom tkvie aj dôvod zatvorenia 18 materských (MŠ) a 11 základných škôl (ZŠ). V okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec naďalej platí zákaz návštev lôžkových oddelení nemocníc. Aj keď počet chrípkových ochorení rastie, zatiaľ nie je podľa regionálnej hygieničky Miriam Ondicovej dôvod na prijímanie ďalších opatrení.

Nárast chorobnosti zaznamenali epidemiológovia vo 4. kalendárnom týždni vo viacerých okresoch Prešovského kraja. Chorobnosť v dôsledku akútnych respiračných ochorení (ARO) tam narástla z 1703,4 na 1971,6 chorých a v prípade CHPO sa zvýšila z minulotýždňových 728 na 1204 chorých v pomere k 100.000 obyvateľom. Chrípkové ochorenia v kraji sa podpísali v uplynulých dňoch pod prerušenie vzdelávacieho procesu v 17 školských zariadeniach. Neučilo sa konkrétne v 10 materských školách (MŠ) a siedmich základných školách (ZŠ) v okresoch Bardejov, Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.

V Košickom kraji bolo vo štvrtom kalendárnom týždni hlásených 10 374 prípadov akútnych respiračných a chrípkových ochorení, čo je oproti minulému týždňu nárast o 2 399 ochorení. Ochorenia najviac postihujú vekovú kategóriu 20- až 59-ročných a deti vo veku šesť až 14 rokov.

Ako uviedla vedúca odboru epidemiológie košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Janka Seligová, zatiaľ len v okrese Košice-okolie možno hovoriť o epidémii. Očakáva však, že počet ochorení bude rásť aj v meste Košice, najmä u školákov. Podľa jej informácie je v Košickom kraji zavretých 21 škôl, z toho je po desať materských a základných škôl a jedny jasle. Priamo v Košiciach je zavretých osem školských zariadení

Chrípkových i respiračných ochorení pribudlo aj v Žilinskom kraji. Chorobnosť respiračných ochorení stúpla minulý týždeň najvýraznejšie vo vekovej skupine šesť- až 14-ročných v okrese Ružomberok, hygienici pre chrípku zavreli jednu strednú školu v okrese Liptovský Mikuláš. Hygienikom nahlásili minulý týždeň vyše osemtisíc akútnych respiračných ochorení, pričom príznaky chrípky lekári pozorovali u 1 069 z nich.

Pre množstvo chorých detí zatvorili aj Základnú školu Dubník v okrese Nové Zámky. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre zaznamenal na základe hlásení od lekárov 11 157 akútnych respiračných ochorení, čo je v porovnaní s 2. kalendárnym týždňom nárast o 6,3 percenta. Na 100 000 osôb pripadá 2 146 chorých.

Až o 56 % stúpol v medzitýždňovom porovnaní počet chorých na chrípku v Banskobystrickom kraji. O 10,3 % je vyšší aj výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO). RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v absolútnych číslach 7434 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 1966 prípadov na 100.000 obyvateľov kraja (údaj sa dá porovnať s inými krajmi SR), a 1291 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade chrípky je 342 prípadov na 100-tisíc obyvateľov tohto regiónu. Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji v absolútnych číslach tento raz hlásia okresy Lučenec (1019), Rimavská Sobota (967), Banská Bystrica (924), ale aj okresy Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Lučenec, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Zvolen a Žarnovica. Kvôli vysokej chorobnosti na ARO a chrípku bolo prerušené vyučovanie v ZŠ Hodruša Hámre v okrese Žarnovica (44-percentná absencia žiakov), v okrese Zvolen v materskej škole v Babinej a ZŠ Korytárky, v okrese Lučenec v materských školách v Boľkovciach (78-percentná absencia detí) a v MŠ na ul. Kanadská v Lučenci (67 percent chorých detí) a v okrese Rimavská Sobota je uzavretá ZŠ Teplý Vrch s počtom chorých viac ako 50 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu