Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Tragická zrážka IC vlaku s posýpačom na Liptove: Zahynul rušňovodič (†50)!

Kabínu rušňovodiča náraz zdemoloval Zobraziť galériu (5)
Kabínu rušňovodiča náraz zdemoloval (Zdroj: Railpage/Vlado Rády)

BRATISLAVA - Pri zrážke vlakovej súpravy InterCity 507 s posýpacím vozidlom, ktoré zostalo stáť na železničnej trati v obci Beňadiková v okrese Liptovský Mikuláš, prišiel o život 50-ročný rušňovodič. Ako informovala agentúru SITA žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová, pri nešťastí sa nikto iný nezranil. Premávka bola dnes ráno obnovená na jednej koľaji.

Tragédia sa stala krátko pred deviatou večer v stredu 23. januára, keď 55-ročný vodič posýpacieho vozidla z neznámeho dôvodu zostal stáť na železničnom priecestí. Vodičovi sa nepodarilo z priecestia s vozidlom odísť. "Päťdesiatročný rušňovodič zrážke s vozidlom už nedokázal zabrániť," spresnila Balogová. Alkohol vodičovi nákladného auta v krvi nezistili, u rušňovodiča policajti nariadili pitvu.

Rušňovodič , ktorý ostal po zrážke zakliesnený v kabíne, nakoniec zraneniam podľahol. Posádka posypového auta vyviazla s ľahkými zraneniami, z cestujúcich sa nezranil nikto. Na mieste zasahovali hasiči z Liptovského Mikuláša, ktorí evakuovali všetkých cestujúcich do bezpečia a prehľadali okolie nehody.  Náhradné autobusy ich previezli do neďalekého Liptovského Hrádku, odkiaľ pokračovali v ceste náhradným vlakom.

"Na mieste nešťastia došlo k odpojeniu vysokého napätia na trakčnom vedení," dodala Jančovičová. Premávka bola obnovená o 2:30 hod na jednej koľaji. Podľa očitého svedka je rušeň úplne zničený. Presná príčina nehody je zatiaľ neznáma, podľa neoficiálnych informácií ju mohlo spôsobiť zlyhanie motora posypového auta. Škodu na vlakovej súprave odhadli na približne 70 000 eur a na posypovom vozidle zhruba 10 000 eur.

Smrteľnú nehodu už vyšetruje polícia. "Prípad prevzal vyšetrovateľ, ktorý už začal trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia," informovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Na mieste nešťastia bol aj znalec z odboru dopravy a inšpektori bezpečnosti železničnej dopravy. Okolnosti nešťastia sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Polícia v Žilinskom kraji upozorňuje a zároveň vyzýva vodičov, aby v prípadoch, keď z rôznych príčin (najmä technických) zostanú s vozidlom stáť alebo zostanú zakliesnení na železničnom priecestí, aby ako prvú vec neodkladne volali na bezplatnú linku 112 alebo 158. Každé železničné priecestie v Žilinskom kraji je označené jedinečným identifikačným číslom, ktoré je potrebné pri oznámení uviesť kvôli presnej a rýchlej identifikácii železničného priecestia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu