Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Odškodné po havárii posýpača s IC vlakom: Poisťovňa vyplatí astronomickú sumu

Náraz posypové auto úplne zdemoloval
Náraz posypové auto úplne zdemoloval (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA - Smrť človeka a obrovské straty! Poisťovňa po prvýkrát odhadla škody, ktoré napáchala minulotýždňová havária IC vlaku s posypovým autom pri Liptovskom Mikuláši. O presnej výške zrejme rozhodne až vyšetrovanie. Ak sa dokáže, že za nehodu je zodpovedný vodič auta, škoda na zdraví aj majetku bude vysporiadaná z povinného zmluvného poistenia posypového auta. Podľa Allianz - Slovenskej poisťovne by mohlo ísť až o milión eur!

Z povinného zmluvného poistenia (PZP) sa poškodeným hradí škoda na majetku, na zdraví, škoda na verejnom majetku, ale i primeraná náhrada nákladov na pohreb, usporiadanie karu a ďalšie náhrady. V prípade, že by prevádzkovateľ nemal uzatvorené PZP, škody by boli hradené z garančného fondu a následne by bola v plnej výške vymáhaná od držiteľa vozidla v tomto prípade MV SR.

Podľa odborníkov z poisťovníctva aj tento prípad potvrdzuje opodstatnenosť poisťovania štátneho majetku, na rozdiel od niektorých názorov, že takéto poisťovanie sú neefektívnym vynakladaním finančných prostriedkov.

Večer 23. 1. došlo k zrážke rýchlika s cestárskym posýpacím vozidlom na fungujúcom chránenom železničnom priecestí pred liptovskou obcou Beňadiková, pri ktorej zahynul na následky devastačných poranení rušňovodič. Podľa informácií posýpacie vozidlo zostalo stáť z dosiaľ presne nezistených príčin na chránenom železničnom priecestí. Vodič nedokázal uviesť nákladné autu opätovne do pohybu, včas z neho unikol a následne sa bezúspešne snažil upozorniť na prekážku na koľajniciach.

Rušňovodič (50) prechádzajúceho expresného rýchlika smerujúceho z Bratislavy do Košíc pravdepodobne zbadal pred sebou prekážku v tme príliš neskoro. Elektrická lokomotíva vrazila v plnej rýchlosti do boku stojaceho auta a v jej zdemolovanej prednej časti zahynul rušňovodič. Informovala o tom Allianz-Slovenská poisťovňa

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu