Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čierne ovce polície: Za toto dostali padáka už desiatky mužov zákona!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Heslo „pomáhať a chrániť“ zrejme zle pochopili. Na policajtov sa zväčša spoliehame, ako na strážcov zákona, ktorí by mali ísť príkladom všetkým občanom. Medzi oduševnenými ochrancami poriadku sa však každý rok objaví aj zopár čiernych oviec, ktoré namiesto toho, aby na dodržiavanie zákonov dohliadali, ich sami porušujú a museli preto svoje zelené uniformy zavesiť na klinec. A dôvody, pre ktoré za posledných päť rokov opustili policajný zbor desiatky príslušníkov, stoja naozaj za to. Krádeže, alkohol za volantom a korupcia sú len malou ukážkou toho, ako si previnilci „plnili“ svoje zákonom stanovené povinnosti.

Nikto nie je dokonalý; to platí aj v kruhoch strážcov zákona, ktoré každoročne opustí niekoľko uniformovaných „zločincov“. Len za uplynulý rok 2012 bolo z radov polície prepustených 48 hriešnikov, ktorí pre porušovanie zákona museli svoju kariéru ochrancov poriadku predčasne ukončiť. Až takmer tretina z nich musela uniformu vyzliecť pre korupciu, ďalší pre krádež alebo spreneveru a ôsmi z nich pre alkohol za volantom.

Košický policajt s takmer 2 promile „prehliadol“ STOP-ku

Výpoveď na stole čakala tento rok aj na člena PZ v Košiciach, ktorý sa „odvážil“ šoférovať až s takmer 2 promile. „Pri dychovej skúške mu bola nameraná koncentrácia alkoholu 0,88 mg/l (1,83 promile),“ povedala nám Zuzana Miškolci z komunikačného odboru kancelárie ministerstva vnútra.  Ďaleko však nezašiel. Osudnou sa mu stala dopravná značka „Stoj, daj prednosť v jazde“, na ktorej účel zrejme v opojení zabudol a vbehol do cesty inému autu. Pri havárii sa našťastie nikto nezranil, no po dychovej skúške bolo jasné, že policajná kariéra Košičana je na konci.

 

Za „všimné“ od dílera chcel zamaskovať zločin

Príkladom slušným občanom by určite nemohol ísť ani policajt z Pezinka, ktorý chcel využiť svoje postavenie a trošku si „privyrobiť“. Počas bežnej kontroly auta požiadal jeho vodiča, aby vyložil na kapotu všetky veci. Keď medzi nimi objavil obal s bielou látkou, zacítil príležitosť na bočný zárobok a šoféra odviedol do „vyšetrovačky“. Tam od neho pýtal 500 eur za to, že nájdenie bieleho prášku "uprace pod koberec". Zadržaný vodič využil príležitosť a mužovi zákona prisľúbil, že peniaze mu dá. „Neskôr finančnú hotovosť od vodiča prijal, následne ho zadržali príslušníci sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR,“ uviedla Miškolci s tým, že pezinského policajta po odhalení prepustili.

Policajtka kradla, policajt sa „špáral“ v systéme

Z uniformy v roku 2012 vyzliekli aj ženu zákona z Bratislavy, ktorú k zúfalému kroku zrejme dotlačila zlá finančná situácia, keď z obchodného domu ukradla oblečenie a drogériu za 252,65 eur. Výpoveď dostal aj policajt z Komárna, ktorý neoprávnene lustroval v informačnom systéme ministerstva vnútra.

Za porušenie zákona bolo za posledných päť rokov z polície prepustených spolu až 312 príslušníkov, pričom najviac výpovedí padlo v roku 2009. V tomto roku bolo tiež za posledných 5 rokov prepustených najviac mužov zákona za násilnú alebo závažnú trestnú činnosť. Korupcia vyzliekala najviac uniforiem v roku 2010.

Prepustení policajti za vybrané prečiny v období rokov 2008-2012

Dôvod/Rok výpovede 2012 2011 2010 2009 2008
Alkohol (Dopravné nehody, pozitívna dychová skúška) 14 32 30 35 24
Krádež alebo sprenevera 7 3 1 4 4
Násilná, závažná trestná činnosť 0 9 4 28 11
Prevádzačstvo 0 1 0 0 3
Korupcia 13 12 21 17 10

 

Prehľad počtu výpovedí za všetky priestupky spolu (2008-2012)

Rok 2012 2011 2010 2009 2008
Počet všetkých výpovedí 48 72 71 107 62

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu