Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ekologická katastrofa zažehnaná: Uniknuté ropné látky neohrozili prostredie

Euroship 1
Euroship 1 (Zdroj: TASR)

MEDVEĎOV - Z uviaznutej rumunskej lode pri Medveďove neunikli ropné látky v takom rozsahu, aby ohrozili životné prostredie. Majiteľ lode však musí zabezpečiť prečerpanie pohonných látok z jej nádrží. Informoval o tom hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek.

Inšpektori spozorovali určitý únik látok z lode dnes predpoludním. Nešlo však o pohonné látky z nádrží, ale v dôsledku naklonenia lode o znečistenie zo strojovne. Stavanie norných stien tak napokon nebolo potrebné. Pri prečerpávaní budú v okolí preventívne nainštalované sorpčné hady.

"Na mieste pracujú naši inšpektori, ktorí preverujú všetky okolnosti. Vytvorená bude pracovná skupina s účasťou pracovníkov Štátnej plavebnej správy a Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorí rozhodnú o ďalšom postupe,“ povedal Štefánek. Norná stena má zabrániť vniknutiu ropných látok z hlavného koryta Dunaja do medveďovského ramena.

Nákladná loď Euroship 1 zostala uviaznutá niekoľko kilometrov od Medveďova. Podľa kapitána sa stala neovládateľnou po tom, ako sa do mechanizmu kormidla dostalo drevo. 82-metrov dlhá loď je naložená železnými zvitkami a je naklonená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu