Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Amnestovaní väzni sa dopustili krádeží a sprenevery

Eugen Balko a Monika Jankovská
Eugen Balko a Monika Jankovská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako 60 sudcov od rána rozhoduje o tom, či odsúdení mladiství a ďalší vo väzeniach s minimálnym stupňom stráženia spĺňajú podmienky udelenia amnestie. Informovala o tom dnes štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská.

"Rozhodnutie pána prezidenta vnímame ako veľmi vyvážené a predstavuje určitým spôsobom dôstojné oslávenie vzniku Slovenskej republiky. Dáva sa šanca tým, ktorí porušili zákon, aby sa dostali na slobodu, aby im bol odpustený trest a týmto spôsobom sa zaradili do normálneho života," povedala Jankovská. Ubezpečila, že páchatelia obzvlášť závažných zločinov a recidivisti sa na slobodu nedostanú. Podľa údajov ministerstva ide v najväčšej miere o páchateľov trestných činov majetkovej povahy ako krádež a sprenevera. Amnestovaní opúšťajú väznice postupne, napríklad bratislavskú opustili prví odsúdení okolo obeda.

Zbor väzenskej a justičnej stráže sa podľa jeho generálneho riaditeľa Eugena Balka na amnestiu pripravil už 31. decembra, keď sa prijali mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Informoval, že vo väzniciach je v súčasnosti 10.862 väznených osôb, z nich 9559 si odpykáva trest. Najviac odsúdených je v minimálnom stupni stráženia - 5160, a z nich 1198 ma uložený trest odňatia slobody do 18 mesiacov.  Balko tvrdí, že situácia vo väzniciach je pokojná, "zatiaľ bez negatívnych javov zo strany odsúdených".

Jankovská pripomenula, že do dnešnej polnoci musí byť rozhodnuté o všetkých odsúdených, ktorí majú byť vďaka amnestii prepustení na slobodu. "Zatiaľ je rozhodnuté o viac ako 170, s tým, že máme informácie, že sudcovia prešli viac ako 1000 spisov," povedala Jankovská. Predpokladá, že z väzníc prepustia stovky odsúdených, presné číslo povedať nevedela. Kancelária prezidenta SR, ktorý amnestiu udelil, predpokladá, že ich bude asi 500.

Jankovská priznala, že sudcovia "do určitej miery asi pod časovým tlakom rozhodujú", keďže posledné rozhodnutie musia stihnúť do dnešnej polnoci, ale nepredpokladá, že by tento termín nestihli. Zatiaľ podľa nej neboli zo strany sudcov hlásené žiadne problémy.

V druhej fáze budú sudcovia rozhodovať o podmienečne odsúdených a o tých, ktorí na výkon trestu ešte nenastúpili, informovala Jankovská. Ani pri tejto skupine odsúdených sa nedá povedať, koľkým bude trest odpustený.

"Rozhodnutie o amnestii v žiadnom prípade nebolo robené s cieľom odbremeniť nápravnovýchovné ústavy," vyhlásila štátna tajomníčka. Balko informoval, že v ústavoch je aktuálne nadstav 586 odsúdených. "Aj keď prepustia 350-500 odsúdených, tak budeme asi tak akurát," povedal Balko. Načrtol, že prepustenie odsúdeného z väznice trvá asi dve hodiny. Každý odsúdený prejde pohovorom, lekárskou prehliadkou, dostane osobné veci, prípadne civilný odev, ak je napríklad zima a on nemá teplé oblečenie. Justičná stráž komunikuje aj s Policajným zborom, ale nepredpokladá, že by sa mali vyskytnúť problémy.

Z väzenia sa môžu dostať iba tí, ktorých trest odňatia slobody neprevyšoval 18 mesiacov a mali si ho odsedieť vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Amnestia sa podľa rozhodnutia prezidenta nevzťahuje na právoplatne uložené tresty za trestné činy s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu, na tresty uložené za trestný čin zanedbania povinnej výživy, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, šírenia toxikománie, podávania alkoholických nápojov mládeži a ani na tresty uložené za trestné činy ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a opilstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu