Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Aj takéto bývajú Vianoce: Ušli pred násilím, sviatky strávia v krízových centrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mnohé týrané ženy, ktoré spolu s deťmi ušli pred domácim násilím, strávia aj dnešný Štedrý deň v krízových centrách. Riaditeľ jedného z takýchto centier hovorí "dobrej alternatíve k tomu, čo mali doma".

"Nálada je vianočná, žiadne veľké trúchlenie," dodal Andrej Poracký, šéf Krízového centra Maják nádeje v Bratislave. Útočisko v ňom nachádzajú obete domáceho násilia, týrané deti, osamelé matky alebo tehotné ženy, ktoré sa ocitli bez pomoci. Podľa Porackého strávi sviatky v krízovom centre všetkých 56 klientov, nich je 30 detí. Po minulé roky mali na Štedrý deň spoločnú večeru, v tomto roku dostali peniaze od istej firmy, za ktoré nakúpili potraviny a rozdali ich klientom. Je na nich, či ju budú pripravovať spolu alebo samostatne. Každé dieťa si pod vianočným stromčekom nájde knihu a ešte jeden darček.
      
Podobné Vianoce budú aj v ďalšom bratislavskom krízovom centre Brána do života. Zamestnanci zabezpečili suroviny na prípravu štedrej večere pre desať žien a 19 detí, ktoré strávia Vianoce mimo svojich domovov. "Myslím si, že väčšia časť strávi večeru spolu," povedala riaditeľka centra Daniela Gáliková. Darčeky pre deti sa podľa nej zabezpečujú sčasti organizovane, zvyšok je na individuálne zváženie a možnosti. "Veľká časť klientok je na hranici životného minima," pripomenula Gáliková. Aj tu pomohla súkromná firma. Deti napísali Ježiškovi, aké darčeky by si priali, tie potom zabezpečili zamestnanci istej poisťovne. Na centrum sa podľa riaditeľky často obracajú ľudia, ktorí chcú pomôcť, a to podľa nej pomáha aj klientom, pretože cítia záujem o iných. V krízovom centre strávia v priemere pol roka. Podľa Gálikovej je najdôležitejšie, aby dostali pocit bezpečia, aby sa upokojili, rozhodli sa čo ďalej, našli nové ubytovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu