Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Hlavné politické udalosti na Slovensku v roku 2006

BRATISLAVA - Hlavné udalosti na Slovensku v roku 2006:

JANUÁR

1. - Na Slovensku bola po 150 rokoch zrušená povinná vojenská služba, obrana krajiny prešla do výlučnej kompetencie profesionálnej armády.

19. - Štyridsaťdva ľudí zahynulo a jeden človek prežil najväčšie letecké nešťastie v histórii slovenskej armády, haváriu vojenského lietadla An-24, ktorým sa do vlasti vracali z misie v Kosove slovenskí vojaci. Stroj sa zrútil pri severomaďarskej obci Hejce. Následné vyšetrovanie určilo za pravdepodobnú príčinu havárie zlyhanie posádky lietadla.

30. - V Prešove zomrel metropolita pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku arcibiskup Nikolaj.

FEBRUÁR

1. - Prezident Ivan Gašparovič vymenoval štátneho tajomníka ministerstva obrany Martina Fedora za nového šéfa rezortu. Fedor nahradil Juraja Lišku, ktorý podal demisiu v reakcii na nešťastie lietadla An-24.

7. - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vystúpilo z vlády, keďže v kabinete nepresadilo schválenie zmluvy s Vatikánom o výhrade vo svedomí. Demisiu podali ministri za KDH - Vladimír Palko (vnútro), Daniel Lipšic (spravodlivosť) a Martin Fronc (školstvo). Predseda KDH Pavol Hrušovský sa vzdal funkcie predsedu parlamentu.

8. - Prezident Gašparovič vymenoval troch nových ministrov, ktorí nahradili členov kabinetu za KDH. Do čela ministerstva vnútra nastúpil Martin Pado (SDKÚ-DS), ministrom školstva sa stal László Szigeti (SMK) a ministerkou spravodlivosti Lucia Žitňanská.

- Vláda schválila návrh ústavného zákona, podľa ktorého sa funkčné obdobie kabinetu skrátilo o tri mesiace.

9. - Parlament súhlasil s konaním predčasných parlamentných volieb.

15. - Poverený predseda parlamentu Béla Bugár vypísal na 17. júna predčasné voľby.

23. - Slovensko oznámilo prvý prípad nákazy vírusom vtáčej chrípky H5N1. Výskyt vírusu potvrdili kontrolné testy.

MAREC

1. - Najvyšší súd rozpustil ultranacionalistickú Slovenskú pospolitosť - Národnú stranu.

16. - Poslanci schválili novelu zákona o priestupkoch, ktorá stanovila, že ich imunita sa naďalej nebude vzťahovať na dopravné priestupky pod vplyvom alkoholu.

APRÍL

5. - Prezident Gašparovič vymenoval za ministra kultúry Rudolfa Chmela, ešte predtým odvolal z tejto funkcie Františka Tótha. Ten musel z vlády odísť pre ďakovné listy, ktoré rozposlal na štátne náklady učiteľom stredných a základných škôl.

21. - Slovenskí zdravotníci, ktorí takmer 14 dní štrajkovali za vyššie mzdy a viac peňazí do zdravotníctva, začali poskytovať i ambulantnú starostlivosť.

JÚN

13. - Bývalý minister kultúry František Tóth zahynul pri dopravnej nehode po tom, čo sa jeho auto sa zrazilo s vlakom pri Trnave.

15. - Pri automobilovej nehode tragicky zahynul bývalý československý minister vnútra Ján Langoš, ktorý v posledných rokoch viedol Ústav pamäti národa, skúmajúci zločiny nacistického a komunistického režimu.

17. - Parlamentné voľby vyhrala opozičná strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) s 29,14 percentami hlasov. Prekvapivo vysoký zisk 18,35 percenta zaznamenala SDKÚ-DS premiéra Mikuláša Dzurindu. Vo voľbách hlasovalo 54,67 percenta oprávnených voličov, najmenej v histórii slovenských parlamentných volieb.

20. - Prezident Gašparovič poveril zostavením vlády predsedu Smeru-SD Roberta Fica.

JÚL

1. - Horská záchranná služba spoplatnila svoje zásahy a začala ich náhradu vyžadovať od turistov.

2. - Lídri doposiaľ opozičných strán Smeru-SD, Slovenskej národnej strany (SNS) a Ľudovej strany-Hnutia za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) podpísali koaličnú zmluvu.

4. - Prezident Gašparovič vymenoval novú vládu na čele s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. Ceremoniálu predchádzala demisia kabinetu Mikuláša Dzurindu.

26. - Prezident Gašparovič odvolal z funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ladislava Pittnera. Vo funkcii ho neskôr nahradil Jozef Magala.

31. - Ficov kabinet schválil návrh svojho vládneho programu.

AUGUST

4. - Ficova vláda získala dôveru v parlamente. Už predtým zrušila s platnosťou od septembra poplatky pre pacientov vo výške 20 korún za návštevu lekára a 50 korún za deň pobytu na nemocničnom lôžku.

8. - Novým riaditeľom Vojenského obranného spravodajstva (VOS) sa stal 38-ročný Ľubomír Skuhra. Do funkcie ho vymenoval minister obrany František Kašický. Skuhra nahradil vo vedení vojenskej kontrarozviedky odvolaného Vladimíra Kotrusa.

25. - Neznámi útočníci údajne napadli v Nitre študentku maďarskej národnosti Hedvigu Malinovou a spôsobili jej vraj vážne zranenia, s ktorými musela byť prevezená do nemocnice. Incident vyvolal rozruch na Slovensku i v zahraničí a vyostril i bilaterálne slovensko-maďarské vzťahy, narušené vstupom nacionalistickej SNS do Ficovej vlády. Vyšetrovatelia prípadu v septembri zastavili trestné stíhanie s tým, že študentka prepadnutie len predstierala.

SEPTEMBER

5. - Šéfovia slovenskej a maďarskej diplomacie Ján Kubiš a Kinga Gönczová nedospeli k prijatiu spoločnej deklarácie o slovensko-maďarských vzťahoch, narušených predchádzajúcimi národnostnými incidentmi.

6. - Parlament v reakcii na národnostné incidenty medzi Slovákmi a Maďarmi prijal vyhlásenie proti prejavom extrémizmu a neznášanlivosti. Už 31. augusta neznášanlivosť a extrémizmus odmietli v spoločnom vyhlásení všetky parlamentné strany.

22. - Bývalý šéf slovenskej tajnej služby z éry premiéra Vladimíra Mečiara Ivan Lexa po mnohoročnom vyšetrovaní nakoniec vyviazol bez trestu i v poslednom z prípadov, za ktorý mu hrozilo väzenie, v kauze údajnej objednávky vraždy bývalého policajta Róberta Remiáša.

OKTÓBER

10. - Summit premiérov Vyšehradskej štvorky v Maďarsku poznamenala roztržka medzi premiérom Ficom a jeho maďarským kolegom Ferencom Gyurcsányom.

11. - Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2007. Celkový schodok verejných financií, ktorý okrem štátneho rozpočtu zahŕňa i hospodárenie ďalších inštitúcií, podľa neho nemá prekročiť 2,9 percenta hrubého domáceho produktu.

11. - Vláda rozhodla, že Slovensko otvorí trh práce občanom Bulharska a Rumunska, ktoré sa stanú členmi Európskej únie pravdepodobne začiatkom budúceho roku.

12. - Strana európskych socialistov (PES) na desať mesiacov pozastavila členstvo strany Smer-SD kvôli koalícii, ktorú vytvoril premiér a predseda Smeru Fico so SNS.

31. - Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Marian Záhumenský, ktorý čelil kritike pre sporné dotácie pre firmu, v ktorej je akcionárom, sa vzdal funkcie.

NOVEMBER

11. - V Iraku prišli pri explózii výbušniny o život dvaja spojeneckí vojaci - Slovák a jeho poľský kolega.

15. - Polícia zadržala pre obvinenie z vydierania známeho advokáta Ernesta Valka a podnikateľa Ladislava Reháka, ktorý stojí na čele predstavenstva mobilného operátora Orange Slovensko; 20. novembra rozhodol Okresný súd Bratislava I., že obaja budú stíhaní na slobode. Reháka v inom prípade vydierania zadržali aj 8. novembra.

16.-18. - Nešťastie v hnedouhoľnej bani v stredoslovenskom meste Nováky neprežil ani jeden zo štyroch zasypaných baníkov.

DECEMBER

1. - Špeciálny súd v Pezinku rozhodol, že na kontroverzného podnikateľa Jozefa Majského, ktorý je podozrivý z vytunelovania nebankových spoločností, bude uvalená väzba. Deň predtým ho zatkla polícia.

2. - Komunálne voľby vyhrala strana Smer-SD premiéra Fica. Opozičná pravica si udržala silné postavenie na čele veľkých miest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu