Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európa bojuje so snehom a mrazom: Dopravný kolaps, mŕtvi, zasypaný aj Balkán!

So snehom bojujú aj Dáni Zobraziť galériu (20)
So snehom bojujú aj Dáni (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nová nádielka snehu komplikuje situáciu nielen na Slovensku, ale vo väčšine Európy. Zo susedného Česka hlásia prvé obete mrazu, rovnako ako aj z balkánskych krajín. Nepriaznivé počasie sa podpísalo aj na mnohých dopravných nehodách a zavretých letiskách.

Slovensko

Bratislava

Bratislavčania sa dnes zobudili do zasneženého rána. Sneh vyhnal do ulíc hlavného mesta najmä cestárov. V teréne je momentálne všetkých 54 mechanizmov a mesto cez noc prvý raz v tejto sezóne urobilo dva celomestské posypy.

"Prvýkrát sme začali v nedeľu o 22.00 h, keď sa robil chemický posyp, čistili sa mosty a viadukty. Pred 03.00 h išiel druhý celomestský posyp aj odhrabávanie snehu," opísal situáciu na cestách hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Doprava je síce výraznejšie zhustená, ale mesto neeviduje žiadne úseky, kde by boli pre sneh dlhé zápchy alebo kde by boli niektoré z častí hlavného mesta odrezaná od ostatných komunikácií.

Sneh v Bratislave
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Sneh v Bratislave
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Sneh v Bratislave
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Trnava

Všetky cesty v Trnavskom kraji sú zjazdné, cestári mierne sneženie zatiaľ bez väčších problémov zvládajú. V teréne majú všetku dostupnú techniku na odhŕňanie snehu a posýpanie ciest. Prejazdná je aj Biela hora, teda cesta medzi Trstínom a Jablonicou, ktorá robí v zime problémy cestárom aj vodičom.

Horšia situácia je na chodníkoch a cestách v krajskom meste. Trnavu majú podelenú spoločnosti A.S.A Trnava a TT-komfort, vedenie mesta zatiaľ s ich prácou nie je veľmi spokojné. "Už minulý týždeň sme ich upozornili na nedostatočnú aktivitu. Budeme ich prácu naďalej monitorovať, v prípade ďalších problémov budú vyvodené sankcie,“ povedal hovorca trnavskej radnice Pavol Tomašovič. Potvrdil, že radnica zaregistrovala po minulotýždňovom snežení nespokojnosť zo strany obyvateľov. 

Karpaty

Podľa klimatológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavla Faška je zaujímavosťou, že po snežení v noci na pondelok je v Malých Karpatoch viac snehu ako v Tatrách. Meteorologická stanica pri astronomickom observatóriu v Modre Piesku zaznamenala dnes ráno 16-centimetrovú vrstvu snehu, na Štrbskom Plese bolo v rovnakom čase 10 centimetrov.

Česko

Následky nedeľného a nočného sneženia dnes komplikujú život vodičom v Českej republike. Na mnohých miestach sú cesty pokryté snehom alebo snehovou pľačkanicou. Cestári odporúčajú maximálnu opatrnosť. V priebehu dňa sa má otepľovať, ale večer už hrozí poľadovica. Informácie priniesla spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Na podchladenie od piatku do nedele zahynulo dovedna šesť ľudí, povedala hovorkyňa policajného prezídia Zuzana Součková. Dvoma najnovšími obeťami sú ľudia bez trvalého domova. V Ostrave včera skoro ráno našli mŕtveho muža, ktorý ležal len na papierových kartónoch pri jednom z mostov. Mŕtveho 38-ročného bezdomovca našli aj v Uherskom Brode, býval v opustenom voľne prístupnom dome, kde nemohol kúriť.

Poľsko

Až 10 centimetrov snehu dnes napadlo na juhozápade Poľska. S novou nádielkou však bojuje celý západ krajiny. Nepriaznivé počasie skomplikoval aj silný vietor, kvôli ktorému sa tvoria snehové jazyky a záveje. Vodiči musia byť veľmi opatrní aj kvôli tomu, že mnoho ciest bolo ráno ešte neodhrnutých.

Ukrajina

Od Balkánu sa smerom k Čiernemu moru presúva oblačnosť, ktorá po sebe zanecháva snehovú spúšť. Počasie zhoršuje aj silný vietor najmä na severe a v strede krajiny. Juh Ukrajiny zase sužujú prudké dažde. Najlepšie na tom je zatiaľ východ, ktorý obišiel bez zrážok. Uviedol portál tsn.ua.

Švajčiarsko

Krajinu v noci zasiahlo silné sneženie, pre ktoré museli byť zrušené viaceré autobusové aj vlakové spoje. Rovnako sa podpísalo aj na niekoľkých dopravných nehodách. Podľa miestneho meteorológa napadlo v nížinách asi 5-6 cm nového snehu. Biela prikrývka v Alpách však dostala 20 až 30 cm.

Švajčiarsko
Zobraziť galériu (20)
Švajčiarsko  (Zdroj: SITA)

Balkán

Najmenej šesť obetí si vyžiadali mrazy a husté sneženie na Balkáne. Stovky ľudí záchranári previezli z uviaznutých vozidiel a autobusov, pričom mnohé zostali včera ťažko prístupné alebo zablokované v cestných kolónach najmä v Srbsku. Informovali o tom miestne médiá.

Štyria ľudia zahynuli počas víkendu v Chorvátsku, dvaja v Srbsku. V dôsledku zlého počasia zatvorili letisko v Záhrebe, vo väčších mestách regiónu bola prerušená verejná doprava.

Najhoršia situácia na cestách bola v srbskej Vojvodine, vodiči podľa agentúry AP čakali na sprejazdnenie ciest niekoľko hodín, najmä na hlavnej diaľnici spájajúcej Srbsko s Maďarskom.

"Zatiaľ sme z uviaznutých áut a autobusov zachránili 661 ľudí vrátane 30 detí, najmä vo Vojvodine, no problémy sme mali aj na úplnom východe krajiny," uviedol pre agentúru Reuters predstaviteľ srbského ministerstva vnútra zodpovedný za záchranné operácie.

Chorvátsko
Zobraziť galériu (20)
Chorvátsko  (Zdroj: SITA)

Chorvátsko
Zobraziť galériu (20)
Chorvátsko  (Zdroj: SITA)

Srbsko
Zobraziť galériu (20)
Srbsko  (Zdroj: SITA)

Srbsko
Zobraziť galériu (20)
Srbsko  (Zdroj: SITA)

Srbsko
Zobraziť galériu (20)
Srbsko  (Zdroj: SITA)

Grécko

Studená vlna zasiahla aj severné oblasti Grécka. V okolí malého mesta Florina dnes ráno namerali mínus jeden až päť stupňov Celzia, mnohé cesty boli zjazdné len so snehovými reťazami.

V Aténach však svietilo slnko a teploty dosahovali 11 stupňov Celzia. Na ostrove Kréta namerali 14 stupňov Celzia, uviedla tlačová agentúra DPA.

Školy vo Florine zostali počas dnešného dňa zatvorené, mrznúť by malo aj najbližšie dva dni. V severogréckom prístavnom meste Solún počasie spôsobilo chaos v doprave. Kvôli mrznúcemu dažďu došlo k viacerým dopravným nehodám.

Nemecko

Letisko vo Frankfurte nad Mohanom včera prestalo prijímať pre silné sneženie a mráz všetky lety. Oznámila to hovorkyňa najväčšieho nemeckého letiska, napísala agentúra Reuters.

Uviedla, že od 14.00 h SEČ prestali dočasne prijímať všetky lety, predbežne na hodinu. Zlé počasie si vynútilo zrušenie niektorých odletov a letisko nemá dostatok parkovacích miest pre prichádzajúce lietadlá.

Nemecko
Zobraziť galériu (20)
Nemecko  (Zdroj: SITA)

Dánsko
Zobraziť galériu (20)
Dánsko  (Zdroj: SITA)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu