Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smutné Vianoce: Šesťsto štátnych zamestnancov skončí na ulici!

ŽELEZNICE: Svojich zamestnancov pred Vianocami nepotešili.
ŽELEZNICE: Svojich zamestnancov pred Vianocami nepotešili. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Až šesťsto zamestnancov štátnej nákladnej železničnej spoločnosti Cargo príde o prácu. Ústredie práce už potvrdilo, že firma Cargo Slovakia nahlásila hromadné prepúšťanie.

Správu o prepúšťaní Topkám potvrdilo aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. "Potvrdzujeme, že Úrad práce v Bratislave prijal hlásenie o hromadnom prepúšťaní, v rámci ktorého je ohrozených 600 pracovných miest," informovala nás hovorkyňa Veronika Černá. O chystanom prepúšťaní vo firme ZSSK-Cargo Slovakia informovala aj televízia JOJ. Podľa televízie zamestnancom Carga už doručili list, v ktorom predstavenstvo firmy očakáva znížený záujem o nákladnú železničnú dopravu. "Zamestnanosť je vyššia než výkony. A tak predstavenstvo v snahe zachovať funkčnú spoločnosť aj pre nasledujúce roky muselo pristúpiť k nie jednoduchému rozhodnutiu - optimalizácií zamestnancov v roku 2013," stojí podľa Jojky v liste, ktorý pred Vianocami dostali zamestnanci spoločnosti.

Tlačové oddelenie spoločnosti zatiaľ na naše otázky nereagovalo. Rovnako nereagovalo ani Odborové združenie zamestnancov železníc.

Súčasný premiér Robert Fico v minulosti plány na prepúšťanie v štátnych železniciach ostro kritizoval. Za vlády Ivety Radičovej si ostro podal plán vtedajšieho ministra dopravy Jána Figeľa na redukciu zamestnanosti v železniciach a označil ho za "plán likvidácie ľudí, likvidácie tratí a plán likvidácie cestujúcich".

 

Aktualizácia:

Spoločnosť ZSSK Cargo potvrdila, že v priebehu budúceho roka prepustí šesťsto ľudí. Hovorkyňa Monika Schmidtová neupresnila, ktorých pozícií, či regiónov sa prepúšťanie dotkne. Podľa nej bude spoločnosť prepúšťanie kompenzovať sociálnym programom. Napríklad neprepustí oboch manželov, ak pracujú v Cargu, zaučí prepustených zamestnancov do novej práce, či ponechá režijné lístky pre ľudí, ktorí pre Železničnú spoločnosť pracovali dvadsať a viac rokov nepretržite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu