Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ministerstvo dopravy zrušilo súťaž na poradcu pre nákladné Cargo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) zrušil súťaž na poradenské služby pre vstup strategického partnera do Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo). Ministerstvu takýto krok nariadil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), podľa ktorého bol pri tendri porušený zákon. Zrušenie súťaže dnes rezort dopravy oznámil vo Vestníku ÚVO.

Súťaž na poradcu bola vyhlásená ešte za bývalého vedenia ministerstva, keď rezort viedol Ján Figeľ (KDH). Podľa ÚVO však boli v tendri stanovené neprimerané podmienky pre minimálnu požadovanú úroveň technickej alebo odbornej spôsobilosti a neprimerané požiadavky na kľúčových expertov. "Tým podľa ÚVO došlo k neprimeranému obmedzeniu, respektíve zúženiu okruhu potenciálnych dodávateľov," priblížil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Verejným obstarávaním štát hľadal poradenské finančné a právne služby pri procese vstupu strategického partnera do ZSSK Cargo. Spoločne sa náklady na tieto služby odhadovali vo výške dvoch miliónov eur.

Ako bude ministerstvo dopravy v súvislosti s poradcom pre vstup strategického partnera pokračovať, a či vypíše súťaž znovu, zatiaľ jasné nie je. "Pokiaľ ide o budúci vývoj v spoločnosti ZSSK Cargo, v súčasnosti je na stole viacero alternatív," uviedol Kóňa. Hľadanie strategického partnera prostredníctvom poradcu je podľa neho len jednou z nich. "Pokiaľ nepadne definitívne riešenie, nebudeme tieto alternatívy komentovať, ani im dávať nejakú prioritu," dodal Kóňa.

Strana KDH tvrdí, že rozhodnutie ÚVO rešpektuje. "Ale je už trápne sledovať rozhodnutia ÚVO v súlade s politikou Smeru. Svedčí to o vzájomnom prepojení," uviedol hovorca KDH Matej Kováč. Smer je podľa jeho slov bezradný a nevie, čo má spraviť s Cargom. "Rok zdržoval tender a teraz si cez rozhodnutie ÚVO vypýtal ďalší čas," dodal Kováč. Najviac na to podľa strany doplatia zamestnanci ZSSK Cargo a slovenská ekonomika. "Ak bude Smer aj naďalej prehlbovať stratu Carga, tak budúca vláda bude musieť opäť zachraňovať Cargo pred krachom," doplnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu