Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Košice zlikvidovali rómsku osadu v lokalite Nižné Kapustníky!

Likvidácia rómskej osady Zobraziť galériu (10)
Likvidácia rómskej osady (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Mesto vypratalo osadu v košickej lokalite Nižné Kapustníky. Ako v odpovedi na otázky uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová, mesto konalo na základe oznámenia spoločnosti Tepláreň Košice (TEKO), že osoby, ktoré sa zdržujú v oblasti Nižné Kapustníky, poškodzujú teplovodné potrubia, ktoré zásobujú teplom celé mesto Košice a na základe záverov krízového štábu mesta pristúpilo k riešeniu situácie v zmysle platnej legislatívy.

„Keďže situácia mohla viesť až k výpadku dodávok tepla pre celé mesto a následne aj elektrickej energie a vody, zasadal krízový štáb mesta Košice a rozhodol o riešení v zmysle ochrany zdravého spôsobu života a životného prostredia,“ uviedla Viktorínová. Doložila, že na území sa zdržiavalo 156 ľudí, z toho 93 dospelých a 63 detí a po výzvach všetci lokalitu opustili.

Likvidácia rómskej osady
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

„Podľa našich informácií odišli do miesta svojho trvalého bydliska, ktoré je vo väčšine prípadov mimo územia mesta Košice. V lokalite sa zdržiavali štyri osoby, ktoré požiadali o poskytnutie núdzového ubytovania, ktoré sme im sprostredkovali v útulku Oáza – nádej pre nový život,“ informovala Viktorínová.

Likvidácia rómskej osady
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Mesto Košice k riešeniu krízovej situácie pristúpilo na základe stanovísk košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ktorý potvrdil, že územie je nezlučiteľné so zdravým bývaním a vývojom detí. Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru Košice potvrdilo, že lokalita je vysoko riziková pre vznik požiaru, pričom zásah hasičov by bol vzhľadom k ťažkej dostupnosti komplikovaný.

Likvidácia rómskej osady
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Oblastné riaditeľstvo ŽSR potvrdilo, že v ochrannom pásme dráhy ŽSR sa pravidelne tieto osoby pohybujú a ohrozujú bezpečnosť prevádzky dráhy. Obvodný úrad životného prostredia potvrdil, že nakladanie s odpadmi v tejto lokalite je v rozpore so zákonom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu