Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedecký objav: Vieme, odkiaľ pochádzajú slovenskí Rómovia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

DILLÍ - Európski Rómovia sú údajne potomkami indickej kasty dalitov, ktorí predstavujú najnižší stupeň stavovsko-kastovej hierarchie v Indii. Z indického subkontinentu odišli pred 1000 rokmi. Ukazuje to nová genetická štúdia, o ktorej informoval denník The Daily Telegraph.

Rómovia už dlhú dobu špekulujú o svojom indickom pôvode, pričom poukazujú okrem iného na slová zo sanskritu v ich jazyku a na fotografie predkov tmavšej pleti v ázijsky vyzerajúcom oblečení. Toto presvedčenie podporili už aj niektoré predchádzajúce vedecké štúdie.

Nový výskum vedený akademikmi z Indie a z Estónska indický pôvod Rómov potvrdzuje a upresňuje lokalitu a sociálne prostredie, z ktorých Rómovia údajne vzišli.

Autori štúdie, zverejnenej tento mesiac v časopise Nature, porovnávali vzorky DNA rómskych mužov z Európy so vzorkami tisícov Indov z celého subkontinentu. Porovnaných bolo celkom vyše 10 000 exemplárov, okrem iného od príslušníkov 214 rôznych indických etnických skupín.

Najväčšiu podobnosť našli pri vzorkách zo severozápadnej Indie, a to v oblastiach obývaných najnižšou kastou dalitov či Nedotknuteľných, ktorí boli v tradičnom kastovom systéme hinduistickej spoločnosti, ktorý už niekoľko rokov v Indii oficiálne neplatí, ale na mnohých miestach silne pretrváva, považovaní za nečistých.

K tejto kaste patrí podľa odhadov približne 160 miliónov Indov a býva zvyčajne vyháňaná z chrámov, nemôže  vstupovať do domov ľudí z vyšších vrstiev a diskriminovaní Nedotknuteľní smú vykonávať iba tie najhoršie povolania.

Autori výskumu sú presvedčení, že predkovia dnešných európskych Rómov začali svoju púť na západ, aby bojovali vo vojnách na území dnešného Pandžábu v rokoch 1001 až 1026 na základe sľubu povýšenia do vyššej kasty. Neskôr zrejme utiekli pred pádom hinduistických ríš v dnešnom Pakistane.

Ich exodus do severnej Afriky a Európy naznačuje, že boli možno jednými z prvých utečencov pred islamom prenikajúcim na indický subkontinent.

Britská rómska rada výsledky výskumu privítala s tým, že pomôžu pochopeniu Rómov po celej Európe. "Sme prvou indickou komunitou v Británii," vyhlásil hovorca rady Joseph Jones, ktorý odmieta, aby sa o Rómoch hovorilo ako o vydedencoch.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu