Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Policajti aj v súčasnosti slúžia v zbore takmer 25 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Postupný odklad nároku policajtov na výsluhový dôchodok z 15 na 25 rokov príslušníci zboru prakticky nemusia pocítiť. Vyplýva to z vyjadrení šéfa policajných odborov Miroslava Litvu na margo návrhu novely zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov.

Zo štatistiky za roky 2000 až 2010 totiž vyplýva, že policajti v priemere pracovali v službe 25,2 roka. "Aj keď zoberiem štatistiku za posledných päť rokov, bolo to 24,9 roka," podotkol Litva.

Predstavená zmena zákona však bola podľa neho nevyhnutná pre narastajúce zaťaženie sociálneho systému policajtov. Posledný rok totiž priniesol zhoršujúci sa trend. Ten bol spôsobený napríklad aj tým, že vlani podľa údajov rezortu vnútra odišlo zo zboru asi 1800 policajtov. "V roku 2011 nám odchádzali policajti v priemernom fyzickom veku 45 rokov, po odslúžení 22 rokov, čo vytvorilo pomerne prudký pokles a žiadalo si to vykonať protiopatrenia, pretože iba na uvedomelosti a dobrej vôli sa systém postaviť nedá," povedal šéf policajných odborov.

Litva vyzdvihol, že zmena reaguje aj na požiadavku príslušníkov poriadkových síl, aby boli ich penzie valorizované rovnako ako v civilnej sfére. Navrhované opatrenia podľa neho zabezpečia aj splnenie požiadavky dlhodobej udržateľnosti systému. "Je tu ešte jedna vec, ktorá musí byť realizovaná, a to je zakotvenie kariérneho postupu do zákona o štátnej službe policajtov. Vojaci kariérny postup majú, ale tí ho musia prepracovať tak, aby garantoval dĺžku služby 25 rokov," podčiarkol Litva. "Súčasnosť si vyžaduje, aby sa predlžovala dĺžka služby. Doba 25 rokov nie je nesplniteľná," dodal.

Vojaci a policajti, ktorí doteraz odslúžili menej ako päť rokov, by mali podľa nových pravidiel získať nárok na výsluhový dôchodok až po 25 rokoch štátnej služby, namiesto súčasných 15. Novela, ktorú dnes predstavil rezort vnútra, tiež predpokladá, že budú platiť vyššie poistné, a to sedem percent. Ministerstvo však ustúpilo od zámeru zaviesť takzvaný stabilizačný odvod, ktorý mali platiť výsluhoví dôchodcovia v penzii až do dosiahnutia veku 62 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu