Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza odpočúvania novinárov by sa už vraj opakovať nemala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neodôvodnené odpočúvanie novinárov vojenskou tajnou službou tak, ako k tomu došlo pred rokom, by sa už v budúcnosti nemalo opakovať. Súčasné vedenie rezortu obrany tvrdí, že v rámci vojenskej kontrarozviedky sa už prijali opatrenia, ktoré eliminovali možnosť jej zneužitia.

"Vo Vojenskom obrannom spravodajstve (VOS) bolo prijatých niekoľko konkrétnych organizačných, prevádzkových a iných systémových opatrení. Tie smerovali k zamedzeniu úniku utajovaných skutočností, sprísneniu pravidiel na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP) tak, aby ich použitie bolo vždy v súlade s ustanoveniami zákona," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), počas ktorého kauza vypukla, však nie je presvedčený, že podobným prípadom možno zamedziť. Za únikom bola podľa jeho slov snaha "politicky odstaviť nepohodlného ministra".

"Ja som dodnes presvedčený, že za únikom informácií do médií nebolo systémové zlyhanie, ale zlyhanie ľudského faktora. Takéto riziko je tam vždy a v tomto prípade čiastočne zlyhali aj médiá, ktoré zverejňovali informácie, ktoré sú tajné. Neviem, aké opatrenia spravili, ale určite to, že fiktívne zlúčili dve tajné služby, nemôže tomuto zabrániť," poznamenal Galko.

Vojenská kontrarozviedka v priebehu prvého polroka 2012 podala celkovo 11 žiadostí o vydanie súhlasu na nasadenie ITP. Príslušný súd všetkým vyhovel a vydal svoj súhlas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu