Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Najväčší štrajk učiteľov zatvorí 80 percent škôl: Môže trvať aj viac ako tri mesiace!

Predseda školských odborov Pavel Ondek.
Predseda školských odborov Pavel Ondek. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Rodičia na celom Slovensku majú už len týždeň na to, aby vymysleli, čo budú od budúceho pondelka robiť ich deti. 26. novembra sa totiž začne celoslovenský štrajk učiteľov. Na pondelok naplánovali niekoľko veľkých zhromaždení, väčšina základných a stredných škôl zrejme nebude vyučovať.

Rodičia by sa najradšej čo najskôr dozvedeli, či sa v pondelok školy otvoria alebo či majú pre svoje deti hľadať náhradnú činnosť. Odpoveď na túto otázku však zatiaľ nepozná ani šéf školských odborov Pavel Ondek. "Riaditelia škôl majú najneskôr tri dni pred štrajkom oznámiť rodičom, či ich škola bude alebo nebude vyučovať," povedal pre Topky Ondek. Dodal, že riaditelia iba v priebehu tohto týždňa budú zisťovať, koľko učiteľov im v pondelok bude k dispozícií a koľko sa zapojí do štrajku. "Podľa našich doterajších informácií by sa do štrajku malo zapojiť zhruba 80 percent základných a materských škôl," podčiarkol.

Kde budú protesty

Na úvod štrajku sa majú v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach konať protestné zhromaždenia. Štrajk je pritom časovo neobmedzený. Školské odbory požadujú desaťpercentné zvýšenie platov učiteľov a väčší prísun peňazí do školstva. Vláda im doposiaľ dokázala ponúknuť iba päť percent.

Učiteľov podporia aj študenti

Rodičia tak majú pred sebou o pár starostí navyše. Najmä ak ich školy budú informovať skutočne iba tri dni pred štrajkom. Odborári si však svojimi požiadavkami získali aj podporu viacerých organizácií. Okrem spriatelených odborových zväzov sa za nich postavila aj doteraz neznáma hackerská organizácia Kraken Group. Tá zaslala správu, v ktorej sa vyhráža napadnutím webstránok vládnych, štátnych a politických inštitúcií, až pokým sa vláda s učiteľmi nedohodne. "Vážení učitelia, dali ste nám a stále dávate nám veľa. Mnohí si to uvedomili až neskôr, mnohí si to len uvedomia. Teraz je načase, aby sme vám to aspoň čiastočne oplatili naspäť," píše sa vo vyjadrení.

Podpora učiteľom

Na stránke školských odborov zverejnili aj organizácie, ktoré ich štrajk podporujú. Medzi nimi sú napríklad odborári zo zdravotníctva, SAV či OZ KOVO pri Volkswagene.

Ako sa zachovajú súkromné a cirkevné školy

Ak vaše deti navštevujú súkromnú alebo cirkevnú školu, máte o starosť menej. Tieto typy škôl síce tiež nie sú spokojné, no do štrajku sa nezapoja. Na vládu chcú apelovať pomocou petície za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie slovenského školstva.


 

Sebelédi: Som ochotný štrajkovať aj tri mesiace!

Štrajk Odborového zväzu školstva a vedy na Slovensku podporuje aj odborová organizácia Nové školské odbory. Jej predseda Ľudovít Sebelédi je ochotný štrajkovať aj tri mesiace. Privítal by, aby sa politici namiesto kvetnatých prehlásení zamysleli nad súčasným stavom v školstve.

Máte informácie, koľko učiteľov sa chystá pripojiť k štrajku?
Momentálne sa to presne zistiť nedá. Zatiaľ vychádzame len z informácií na stránke Ako ďalej učiteľ, kde učitelia prezentujú svoju zapojenosť.

Viete si predstaviť, že by štrajk trval niekoľko týždňov?
Osobne si to viem predstaviť, som ochotný štrajkovať aj tri mesiace. Ale ja nie som rozhodujúci. Podstatné je to, čo povie odborový zväz, respektíve ako sa vyjadria konkrétni učitelia.

Stretávate sa s názormi typu "načo zvyšovať učiteľom platy, keď majú v lete dva mesiace voľna"?
Učitelia nemajú dva mesiace voľna, majú deväť týždňov voľna v zmysle vyššej kolektívnej zmluvy alebo osem týždňov zo Zákonníka práce. Všetky ostatné hodiny a dni, ktoré majú voľno počas prázdnin, keď žiaci nie sú v škole, si musia nahradiť nadčasovou prácou. O to majú samozrejme menší plat. Preto požiadavka Nových školských odborov je, aby počet prázdninových dní sa rovnal počtu dovolenky pre pedagogických zamestnancov. Alebo by sa mu aspoň priblížil, pretože týmto pádom prichádzame o množstvo peňazí.

Postrehli ste snahu skupiny ľudí, ktorá plánuje štrajk podporiť hacknutím vládnych stránok?
Áno. Ďakujeme.

Zo strany ktorého politika cítite najväčšiu podporu?
Logicky opozícia vyťahuje rôzne prehlásenia, ale to by bolo aj v opačnom garde. Pokiaľ by bola vládna strana teraz v opozícii, tak Smer by vyťahoval podobné veci. Táto politická hra sa nám nepáči, skôr by sme privítali, aby sa spoločne politici zamysleli nad súčasným stavom v školstve. A ten je až urážajúci k vysokoškolsky vzdelaným ľuďom na Slovensku, ktorí pracujú v školstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu