Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kaliňák: V lietadle boli zdravotnícke potreby s miernou rádioaktivitou

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Medzi prepravovanými materiálmi na palube nákladného lietadla, ktoré ráno v Bratislave pristálo "na nose" po poruche prednej podvozkovej nohy, boli aj zdravotnícke potreby, ktoré majú rádioaktívny charakter, ale nie je nejaký zásadný. Uviedol to minister vnútra Robert Kaliňák pre televíziu TA3.

"Toto je štandardná preprava, nejde o nejaký jadrový materiál. Mali by to byť štandardné lekárske zariadenia, ktoré sa používajú v röntgenoch alebo v iných zariadeniach, ktoré používajú rádioaktívne žiarenie na diagnostiku a tieto žiariče boli súčasťou prepravovaných materiálov," vysvetlil pre TA3 Kaliňák.

Boli pevne zabezpečené proti poškodeniu, napriek tomu sa robia zaisťovacie opatrenia, pričom by žiadne zásadnejšie ohrozenie podľa Kaliňáka nemalo nastať. "Žiadne zvýšené žiarenie mimo lietadla zaznamenané nebolo," dodal minister. V lietadle pracujú na tom, aby sa dostali k jednotlivým položkám nákladu a mohli ich definitívne zabezpečiť. Pre absolútne garantovanie bezpečnosti boli podľa Kaliňáka potrebné niektoré kroky.

Okrem hasičov na miesto nehody prišli jednotky civilnej ochrany z kontrolného chemického laboratória na meranie prípadnej rádioaktivity. Takéto zariadenia sa podľa ministra štandardne prepravujú aj v autách, majú špeciálne obaly. "Sú súčasťou diagnostických zariadení, ktoré máme v normálnych nemocniciach, takže to nie je nejaký zakázaný materiál alebo nebezpečný vojenský materiál," povedal Kaliňák

Porucha prednej podvozkovej nohy nákladného lietadla spoločnosti DHL bola dnes ráno o 5:25 príčinou, prečo stroj opustil vzletovo-pristávaciu dráhu letiska M. R. Štefánika v Bratislave. Pri udalosti nebol nikto zranený. Podľa hovorkyne letiska Dany Madunickej letiskové záchranné zložky v spolupráci s mestskými účinne zasiahli. "Prepravovaný letecký náklad nie je nebezpečný vo vzťahu k okoliu, nedošlo k úniku paliva ani iných prevádzkových kvapalín," dodala hovorkyňa. Situácia nemá vplyv na prevádzku letiska, všetky lety sú vybavované podľa platného letového poriadku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu