Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V poškodenom lietadle bol rádioaktívny odpad, JAVYS ho zabezpečil

V poškodenom lietadle bol rádioaktívny odpad
V poškodenom lietadle bol rádioaktívny odpad (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na palube poškodeného lietadla, ktoré je od piatka (16. 11.) na jednej vzletovo-pristávacej dráhe bratislavského letiska, sa nachádzal rádioaktívny odpad. Zabezpečiť ho pomáhali experti z Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS).

"V súvislosti s nehodou nákladného lietadla vykonali experti zo spoločnosti JAVYS v uplynulých dňoch v lietadle zabezpečovacie práce nevyhnuté na premiestnenie zásielok obsahujúcich rádioaktívny materiál. Prepravované zásielky boli určené na medicínske účely," konštatoval JAVYS.

Úlohou JAVYS je práve bezpečná a spoľahlivá likvidácia rádioaktívnych materiálov a odpadov. Spoločnosť je držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a technickými prostriedkami potrebnými na výkon takýchto činností.

Lietadlo spoločnosti DHL zostalo na jednej z dvoch vzletovo-pristávacích dráh 16. 11. v skorých ranných hodinách. Na nákladnom lietadle došlo totiž pri pristávaní o 5.25 h k poruche prednej podvozkovej nohy.

Vzniknutá situácia si vyžiadala asistenciu záchranných zložiek. Pri tejto udalosti nedošlo k žiadnemu zraneniu osôb. Zablokovaná však zostala letová dráha, letisko na vybavenie letov preto využíva druhú dráhu. Poškodené lietadlo by mali z dráhy odsunúť v priebehu najbližších dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu