Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Havária lietadla: Radiácia z nákladu bola desatina röntgenového žiarenia

Havária lietadla na bratislavskom letisku
Havária lietadla na bratislavskom letisku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rádioaktívne zásielky, ktoré sa využívajú v medicíne na bežnú diagnostiku a boli na palube havarovaného lietadla na bratislavskom letisku, dosahovali mieru rádioaktivity desatiny röntgenového žiarenia, ktoré podstupujú ľudia pri bežných zákrokoch. Uviedli to dnes predstavitelia bratislavského letiska.

Letisko teraz čaká na príchod prevádzkovateľa lietadla. „Odstránenie lietadla nebude ľahká úloha pre jeho hmotnosť a rozmery. Budeme hľadať s prevádzkovateľom spôsob, ako ho vytiahnuť z trávnatého porastu,“ konštatoval riaditeľ letiska Maroš Jančula. Súhlas na vytiahnutie stroja musia dať vyšetrovatelia prípadu.

Keďže letisko má dve dráhy, jeho činnosť prebieha podľa Jančulu v štandardnom režime. Dráha, na ktorej sa nehoda stala, je uzavretá pre vyšetrovanie, druhá dráha slúži bežnej prevádzke. Riaditeľ letiska zopakoval, že ráno pri pristávacom manévri došlo k poruche prednej podvozkovej nohy lietadla, pričom stroj opustil pristávaciu dráhu a sčasti skončil na trávnatom páse. Nikto sa nezranil a neuniklo žiadne palivo. Zasahovali letiskové a štátne záchranárske zložky.

Išlo o pravidelnú nákladnú linku, ktorá na letisku pristáva dvakrát denne. Problémy malo lietadlo typu Airbus A300B4-203(F). Dosahuje dĺžku 54 m, rozpätie krídel 45 m, výšku 17 m, prázdne váži 90 t, maximálna vzletová hmotnosť je 165 t, maximálny dolet je 6 670 km a maximálna rýchlosť 833 km/h. Letisko má podľa riaditeľa povolenie na nakladanie s rádioaktívnym medicínskym materiálom, ktorý bol na palube.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu