Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lovkyňa skorumpovaných českých politikov: Vypiekla s kolegami, zakázala alkohol!

Lenka Bradáčová
Lenka Bradáčová (Zdroj: Česká televízia)

BRATISLAVA – Netušila, kto je milionár Andrej Babiš a zamávala aj s alkoholizmom na pracovisku! Česká vrchná štátna zástupkyňa (obdoba nášho generálneho prokurátora, pozn. red.) Lenka Bradáčová, ktorá sa preslávila najmä odhalením korupčnej aféry Davida Ratha a stíhaním vaicerých politikov, sa pre týždenník Týždeň vyjadrila aj ku kauze vymenovania Jozefa Čentéša. V Čechách je povestná jej tvrdá ruka v honbe na mafiu, za čo si vyslúžila prezývku Cattani v sukni.


Vo svojich začiatkoch sa ako štátna zástupkyňa nebojácne pustila do preverovania, či slovenský podnikateľa a milionár Babiš nezneužil informácie v obchodnom styku pri ovládnutí chemického podniku Lovochémia. „Dnes sa všetci smejú, čo som si to vtedy dovolila, hoci mne to tak nepripadalo,“ uviedla pre týždenník Týždeň.

Zaujímavé je, že sa jej podarilo vypiecť s kolegami z vrchného štátneho zastupiteľstva, kde úplne zakázala požívanie alkoholu a zaviedla pravidelné kontroly. „Neviem, či všetci dosť, ale niektorí naozaj dosť. A ostatní pili tiež,“ priblížila situáciu Bradáčová.

Okrem českých káuz jej nie je cudzia ani situácia na Slovensku s problémom okolo vymenovania generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorého prezident Ivan Gašparovič dodnes nevymenoval. Bradáčová sa s ním pozná od roku 2004 vďaka jeho článkom a monografii o drogách. Osobne sa stretli až po rokoch.

Dianie okolo kauzy vymenovania generálneho prokurátora na Slovensku sleduje a porovnáva s prípadom českého sudcu, ktorého prezident nechcel vymenovať do funkcie napriek tomu, že spĺňal všetky podmienky. A tomuto sudcovi dal za pravdu aj Najvyšší správny súd, keď povedal pánu Klausovi, že by ho mal vymenovať, no on to dodnes neurobil,“ uviedla Bradáčová.

Problém v nevymenovaní Čentéša vidí v tom, že Ústavný súd sa k vymenovaniu nevyjadril celkom jednoznačne. „Považujem však za veľmi nešťastné, keď je funkcia generálneho prokurátora tak dlho neobsadená,“ vysvetlila.

Domnieva sa, že samotnú generálnu prokuratúru takýto stav poškodzuje. Pracujú tam síce profesionáli, sú nastavené systémové vzťahy v rámci odborov či oddelení, takže formálne to funguje. Problém je, že v tejto situácii nemá kto udať smer a povedať, aká bude filozofia ďalšieho pôsobenia úradu.“

Paralelu medzi Slovenskom a Čechami vidí Bradáčová aj v tom, že ani u našich západných susedov nebola dlhšie obdobie obsadená pozícia vrchného štátneho zástupcu. Je to taká snaha vyhovieť všetkým a prispôsobiť sa všetkému, aby som bol v čase, keď príde ten nový, na správnej vlne,“ dodáva.

Bradáčová pôsobí ako vrchná štátna zástupkyňa od konca júla tohto roka. Vďaka svojim zásahom v boji za spravodlivosť si získala sympatie verejnosti i médií. Jasným dôkazom toho bolo zadržanie exposlanca Davida Ratha, ktorého prichytili so sedemlitrovými škatuľami od vína, v ktorých ukrýval úplatky. Pod jej vedením začali stíhať bývalú ministerku obrany Vlastu Parkanovú z TOP 09 za nákup vojenských lietadiel CASA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu