Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

National Geographic zverejnil rozhovor so slovenským astronómom

Vojtech Rušin
Vojtech Rušin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Svetoznámy magazín National Geographic zverejnil rozhovor so slovenským astronómom Vojtechom Rušinom zo Slovenskej akadémie vied (SAV) o úplnom zatmení Slnka, ktoré bude 14. novembra 2012. V tento deň bude známy vedec z Astronomického ústavu SAV pozorovať úplné zatmenie Slnka v meste Cairns v Austrálii. Bude to jeho v poradí už devätnáste pozorovanie tohto vzácneho javu, informovala dnes Slovenská akadémia vied.

Úplné zatmenia Slnka sa opakujú približne 75-krát za sto rokov. Nastávajúce zatmenie je svojou podstatou výborné pre študovanie štruktúry solárnej koróny, ktorým sa Rušin zaoberá. Úplné zatmenia Slnka už pozoroval takmer vo všetkých kútoch sveta. Rád spomína najmä na to prvé - v Afrike v roku 1973. Zatmenie vtedy trvalo 6 minút a 45 sekúnd, čo je jedno z najdlhších, aké bolo kedy pozorované.

Nastávajúce zatmenie Slnka 14. novembra 2012 bude podľa astronóma Rušina trvať dve minúty a tri sekundy. Vedci už dnes vedia predpovedať aj tento údaj. "Všetko riadia zákony gravitácie. Ak vieme, aké sú presné pozície subjektov, ako sa satelity pohybujú okolo nich a aké sú vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom, Zemou a Mesiacom, vieme to presne vypočítať," spresnil Rušin v rozhovore pre National Geographic.

Ako dodal slovenský astronóm, za 40 rokov čo sa špecializuje práve na tento astronomický jav, sa veľa zmenilo. Technické vybavenie je omnoho sofistikovanejšie, presnejšie a tiež jednoduchšie na prepravu za zatmeniami Slnka po svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu