Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Osudy detí privatizérov: Vinníci smrteľných autonehôd aj obete vlastných rodičov!

Eva Varholíková-Rezešová je stále vo väzbe v Maďarsku. Zobraziť galériu (9)
Eva Varholíková-Rezešová je stále vo väzbe v Maďarsku. (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Od spoločného ku súkromnému, tak by sa dalo veľmi zjednodušene nazvať obdobie privatizácie po osamostatnení Slovenska. Prevod vlastníctva štátu do rúk fyzických a právnických osôb nabral predovšetkým za vlády Vladimíra Mečiara obrovské rozmery a z mnohých podnikateľov urobil skutočných boháčov. Aj napriek finančnému zabezpečeniu ich deti nemali vždy toľko šťastia. Niektoré majú opletačky so zákonom, iné doplatili na životné peripetie svojich rodičov.

Eva Varholíková-Rezešová (35)

Dcéra zosnulého magnáta Alexandra Rezeša (†53) nemala nikdy núdzu o peniaze. Jej otec, ktorý zbohatol na privatizácii za čias Mečiarovej vlády, sa stal väčšinovým vlastníkom košických VSŽ (dnes US Steel) a v istom období ho dokonca považovali za druhého najbohatšieho muža na Slovensku. O hodnote jeho majetku sa hovorilo v miliardách slovenských korún. Netreba zabúdať ani na to, že bol ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácií a čím viac jeho moc vzrastala, tým si mohol dovoliť žiť stále okázalejšie. Svedčí o tom aj nákup futbalových klubov Sparta a 1. FC Košice, nevynímajúc nehnuteľnosti, ktoré vlastnil po celom Slovensku aj v zahraničí. Po smrti otca prevzal vládu nad akciovkou VSŽ Holding jeho syn Július a práve pod jeho vedením začal úpadok firmy. Nakoniec jej dlh dosiahol až 13 miliárd slovenských korún a spoločnosť dostala nového riaditeľa.

Napriek tomu súrodencom ostalo po otcovi také bohatstvo, že si Eva Varholíková-Rezešová mohla v pokoji užívať luxusný život. Najprv sa vydala za bývalého hokejistu Jána Varholíka, s ktorým má dcéru Alexandru (13). Po skrachovanom vzťahu jej však nevyšiel ani ten ďalší s podnikateľom Erikom Fischerom, s ktorým má druhú dcéru Ellu (5).

Jej meno sa však začala skloňovať tento rok v súvislosti s tragickou nehodou na maďarskej diaľnici M3 smerom na Budapešť. Košičanka za volantom svojho BMW zrejme zaspala a narazila zozadu do Fiatu Punto. Auto vrazilo do zvodidiel a okamžite vzbĺklo. Vo vraku zhoreli traja ľudia, štvrtej žene sa podarilo z auta vyjsť, s vážnymi popáleninami skončila v nemocnici, kde však neskôr zraneniam podľahla. Vo fiatke sa viezli dve sestry a ich manželia. BMW skončilo prevrátené na streche. Podľa maďarskej polície Eva nabúrala pod vplyvom alkoholu a možno aj drog. Na súd teraz čaká vo väzbe v Maďarsku a podľa tamojších zákonov jej hrozí 5 až 10 rokov za mrežami. Jej dve dcérky sa za ten čas dostali do starostlivosti ich otcov.

Z bývalej krásky sa stala vo väzení strhaná žena.
Zobraziť galériu (9)
Z bývalej krásky sa stala vo väzení strhaná žena.  (Zdroj: blikk.hu)

Varholíková-Rezešová má mať na svedomí štyri ľudské životy.
Zobraziť galériu (9)
Varholíková-Rezešová má mať na svedomí štyri ľudské životy.  (Zdroj: hirado.hu)

Slavomír Hatina ml. (37)

Veľkopodnikateľ Slavomír Hatina (64) sa v roku 1995 dostal za extrémne výhodných podmienok k akciám Slovnaftu, čo sa dodnes považuje za jednu z najväčších privatizačných káuz v dejinách Slovenska. Jeho majetok sa odhaduje na 80 až 120 miliónov eur, ktoré získal aj neskorším predajom tejto rafinérskej spoločnosti do rúk maďarského MOL-u. Má už síce vek na to, aby si užíval zabezpečený dôchodok, naďalej však podniká ako v energetike, tak ak aj v zdravotníctve. Je napríklad spolumajiteľom a predsedom predstavenstva investičnej firmy Slovintegra.

Hatina má dvoch synov Branislava a Slavomíra, ktorý má s bývalou manželkou dcérku Elle. Modelka Denisa Mendrejová mu tento rok porodila ďalšiu dcéru Grétku. Do povedomia médií sa však zapísal nielen randením s krásnymi ženami a jeho vzťahom k športu, ale aj incidentom na recepcii luxusného hotela Sheraton v Bratislave.

Tam sa tento rok v marci pustil do reči so zamestnancom čiernej pleti a pozýval ho na pohárik. Keď ho recepčný odmietol, v ohrdnutom zákazníkovi vraj vzkypela zlosť. Podľa bratislavskej policajnej hovorkyne Petry Hráškovej "pristúpil k zamestnancovi vo vstupnej časti hotela a raz ho udrel rukou po pravom líci. Zamestnanec neutrpel žiadne zranenia." K svojmu skutku sa spočiatku vyjadrovať nechcel, ale napokon sa mu jazyk rozviazal. Podľa neho mal byť provokatérom samotný recepčný a žiadna facka nepadla.

Hatinovi za jeho čin hrozila 99-eurová pokuta.
Zobraziť galériu (9)
Hatinovi za jeho čin hrozila 99-eurová pokuta.  (Zdroj: Topky, PZ, Paparaci)

Filip Martinka (21)

Na meno tohto mladíka by sa bolo možno aj zabudlo, keby svoj hororový príbeh nedávno nezverejnil na internete. Syn podnikateľa Karola Martinku (56), ktorý čelil obvineniu z podvodu pri privatizácii piešťanských kúpeľov a opernej speváčky Blaženy Martinkovej, ktorá pôsobila počas vlády Vladimíra Mečiara ako "poradkyňa pre všetko", sa stal obeťou útoku vlastnej matky trpiacej paranoidnou schizofréniou. Filpa najskôr 15-krát bodla kuchynským nožom a neskôr na psychiatrickom oddelení spáchala samovraždu.

Podľa syna za všetko môže nespravodlivé prenasledovanie zo strany slovenských orgánov, ktoré donútili ich rodinu odísť do exilu v Rakúsku kvôli čomu sa zdravotný stav jeho matky prudko zhoršil. Polícia totiž jeho otca okrem podvodu podozrievala aj zo spolupráce s Ivanom Lexom pri zavlečení exprezidentovho syna Michala Kováča ml. do zahraničia. Zastavenie trestného stíhania Karola Martinku definitívne v roku 2007 potvrdil vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Bývalý privatizér z éry Mečiarových vlád teraz žaluje štát a žiada od neho 3 milióny eur za ušlé zisky.

Karol Martinka má z prvého manželstva ešte staršieho syna Karola. S druhou ženou Jankou vychovávajú spoločnú dcérku.

Filip nechcel svojou spoveďou rodine ublížiť, svojho nevlastnú matku má úprimne rád.
Zobraziť galériu (9)
Filip nechcel svojou spoveďou rodine ublížiť, svojho nevlastnú matku má úprimne rád.  (Zdroj: reddit.com)

Jazva, ktorá zostala Filipovi po matkinom útoku.
Zobraziť galériu (9)
Jazva, ktorá zostala Filipovi po matkinom útoku.  (Zdroj: reddit.com)

Manželia Martinkovci v roku 1998.
Zobraziť galériu (9)
Manželia Martinkovci v roku 1998.  (Zdroj: TASR)

Ľudovít Černák ml.

Syn bývalého ministra hospodárstva z rokov 1992-1993 a 1998-1999 Ľudovíta Černáka (61), ktorý odišiel zo svojho postu pre kauzy okolo privatizácie Nafty Gbely a okolností okolo presunu Priemyselnej banky do súkromných rúk. Niekdajší šéf žiarskych hlinikární podal demisiu a vrátil sa späť k podnikaniu. Je majiteľom strojárskeho holdingu Sitno a preslávil sa aj ako predseda futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava.

Jeho syn Ľudovít kráča v otcových sľapajach a je členom predstavenstva Sitno Holding, v ktorom zastáva manažérsku pozíciu. Skúsenosti s biznisom získal už v mladom veku, keď pôsobil na poste viceprezidenta Slovanu. Ani po 12 rokoch však určite nebude rád spomínať na autonehodu, pri ktorej zahynul chodec. Černák mladší zrazil na Volve dôchodcu prechádzajúceho cez cestu. Ten pri nehode utrpel ťažké zranenia, ktorým na druhý deň ráno v Dérerovej nemocnici na bratislavských Kramároch podľahol. Podľa posudku súdneho znalca sa na príčinách nehody podieľal tak šofér, ako aj chodec. Syn podnikateľa dostal podmienku.

Ľudovít Černák mladší ako viceprezident futbalového klubu v roku 2007.
Zobraziť galériu (9)
Ľudovít Černák mladší ako viceprezident futbalového klubu v roku 2007.  (Zdroj: TASR)

Exministra Ľudovíta Černáka vystriedal na čele Slovana ďalší boháč Ivan Kmotrík.
Zobraziť galériu (9)
Exministra Ľudovíta Černáka vystriedal na čele Slovana ďalší boháč Ivan Kmotrík.  (Zdroj: TASR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu