Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Harabin: Zastrašovanie cez tlačové besedy platí len na sudcov v SR

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) by si už mohla uvedomiť, že politické zastrašovanie cez tlačové konferencie platí iba na niektorých ústavných sudcov na Slovensku, ale nie na štrasburských sudcov.

Uviedol to predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin na margo vyjadrenia Žitňanskej, že vláda neháji záujmy Slovenska, ale súkromnej osoby Štefana Harabina. Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu nikdy nerozhoduje na základe politických požiadaviek. Rovnako podľa Harabina nerozhoduje iba na základe vyjadrení procesných strán, resp. vlád.

"Európsky súd vždy zistí objektívny skutkový stav a rozhodne na základe Dohovoru," informoval Štefan Harabin s tým, že túto skutočnosť dobre pozná aj Lucia Žitňanská, šedá eminencia gorilej strany, ktorá sa bojí rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, preto už vopred hľadá vinníka. "Dobre vie, že stanovisko vlády nie je rozhodujúce a ani podstatné," dodal.

Vláda podľa bývalej ministerky spravodlivosti a poslankyne Národnej rady SR Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) neháji záujmy Slovenska, ale súkromnej osoby Štefana Harabina. Podľa nej doručila vláda Európskemu súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu stanovisko, ktoré nahráva pozícii Štefana Harabina v jeho spore so Slovenskou republikou. Ten sa týka rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý potvrdil disciplinárny trest zníženie platu o 70 percent za jeden rok pre Harabina za to, že nechcel počas minulej vlády pustiť na najvyšší súd kontrolu z ministerstva financií. "Považujem za absurdné, že vláda požiadala štrasburský súd, aby Harabinovi v súvislosti s nemajetkovou ujmou priznal náhradu," uviedla poslankyňa Žitňanská.

Vláda neuznáva porušenie práv Štefana Harabina v spore so Slovenskou republikou, ktorý rieši Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Ministerstvo spravodlivosti to tvrdí v reakcii na mediálne vyhlásenia Žitňanskej. Vláda musí podľa rezortu spravodlivosti pri každej oznámenej sťažnosti reagovať na výzvu ESĽP vyjadriť sa k nárokom sťažovateľa na spravodlivé zadosťučinenie pre prípad, že tento medzinárodný súd dospeje k záverom o porušení práv.

"Uvedené neznamená, že vláda uznáva porušenie práv sťažovateľa Harabina. Práve naopak, zdôrazňujeme, že vláda so sťažovateľom neuzavrela zmier, ale pokračovala v sporovom konaní pred ESĽP, vyjadrila sa k spravodlivému zadosťučineniu a zároveň v ňom reagovala na nové skutočnosti uvedené sťažovateľom, ku ktorým došlo na vnútroštátnej úrovni - výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu a rozhodnutie ministra financií z 23. apríla 2012," píše rezort. Ak poslankyňa Žitňanská naznačuje, že vláda doručila ESĽP stanovisko, v ktorom uznáva porušenie práv sťažovateľa Harabina, podľa ministerstva ide buď o vážne nepochopenie veci, alebo o hrubé a úmyselné zavádzanie verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu