Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

To je úlovok: Odhalili 952 kartónov nelegálnych cigariet

Veľké množstvo nelegálne prepravovaných cigariet odhalili colníci na ceste v Levoči neďaleko čerpacej stanice Zobraziť galériu (3)
Veľké množstvo nelegálne prepravovaných cigariet odhalili colníci na ceste v Levoči neďaleko čerpacej stanice (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Colníci Kriminálneho úradu finančnej správy zachytili v minulom týždni v nákladnom vozidle 952 kartónov nelegálnych cigariet. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva (FR) a Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚ FS) SR Miroslava Slemenská.

Na štátnej ceste E 50 v meste Levoča, neďaleko čerpacej stanice, bolo podľa nej pri colnej kontrole zastavené nákladné valníkové vozidlo smerujúce do Popradu.

"Vykonaná colná kontrola ložného priestoru vozidla továrenskej značky Renault Master odhalila celkovo 952 kartónov, v prepočte 190.400 kusov cigariet zn. JIN LING," konštatovala. "Tieto nelegálne prepravované cigarety neboli označené platnou kontrolnou známkou Slovenskej republiky. Spotrebiteľské balenia cigariet boli ukryté v konštrukčných dutinách vozidla pod ložnou plochou určenou pre náklad," dodala.

V predmetnej trestnej veci vyšetrovateľ finančnej správy začal trestné stíhanie voči jednému mužovi. "Voči podozrivému mužovi z obce Bežovce v okrese Sobrance bolo vznesené obvinenie vo veci prečinu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru," uzavrela Slemenská s tým, že páchateľovi hrozí podľa Trestného zákona trest odňatia slobody od šesť mesiacov do osem rokov.  

Odhalený finančný únik v tomto prípade predstavuje 17.326 eur. Od 1.októbra 2012 sa môžu do daňového voľného obehu, to znamená na trh, uvádzať iba spotrebiteľské balenia cigariet, ktoré majú na slovenskej kontrolnej známke uvedené veľké písmeno E. Toto písmeno zjednodušene zohľadňuje to, že na cigarety bola uplatnená platná sadzba spotrebnej dane.

Na predajných miestach sa do 31. októbra 2012 môžu ešte dopredávať spotrebiteľské balenia cigariet, ktoré sú označené na kontrolnej známke aj veľkým písmenom D. Ak podnikatelia takto označené cigarety nepredajú do 31. októbra 2012, je potrebné, aby to oznámili miestnemu príslušnému colnému úradu do 15. novembra 2012 a zároveň ho požiadali o ich zničenie.

Dopredávané balenia cigariet označené na kolku písmenom D prestanú po 1. novembri 2012 spĺňať zákonnom definované podmienky na ich predaj spotrebiteľom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu