Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Indonézia vyhostila tri Slovenky: Robili modelky bez povolenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tri Slovenky museli počas leta opustiť Indonéziu, keďže tam pôsobili bez pracovného povolenia. Imigračný úrad ich zadržal a predviedol na vyšetrovanie po náhodnej kontrole. Dievčatá sa nepreukázali cestovným dokladom, čo je povinnosťou každého cudzinca.

Ďalším preverovaním sa zistilo, že vykonávajú modeling len na základe turistického víza, čím porušili imigračný zákon Indonézskej republiky.

Ako slovenská, tak aj indonézska agentúra, sa zmluvne zaviazali, že dievčatám zabezpečia legálnu prácu, teda modeling v Indonézii. "Zmluva nepočítala s tým, že na jej výkon nie je dostačujúce turistické vízum, ale je nevyhnutné pracovné povolenie," priblížil hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Hoci minimálne indonézska agentúra vedela o postupe vybavovania povolenia na prácu, podľa Gandela trvala na tom, aby Slovenky začali pracovať na turistické víza bezprostredne po pricestovaní do krajiny. Vybavenie pracovného povolenia trvá približne päť pracovných dní a správny poplatok je 1.500.000 indonézskych rupií, čo je približne 130 eur.

Slovenský zastupiteľský úrad v Jakarte po získaní informácie vykonal všetky nevyhnutné kroky, ktoré viedli k ich prepusteniu a umožneniu návratu do SR. "Nie vždy prípady dievčat z Európy končia takýmto spôsobom, teda "iba" vyhostením z krajiny. Veľakrát sa stávajú obeťami obchodovania s ľuďmi a sexuálneho vykorisťovania," upozornil hovorca rezortu diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu